jeugd 4-5 jaar

Ja, dat is Peter
Illustraties: Isabelle Gilboux
Tekst: Ilona Lammertink


Weer een mooi deeltje uit de pleisterboekenserie. Dat is een serie die gevoelige onderwerpen bespreekbaar maakt voor jonge kinderen. Dit keer gaat het over hoogbegaafdheid.


Waarom dit onderwerp? Hoogbegaafd zijn is toch fijn? Je hoeft haast niets te doen op school, want je snapt toch gelijk alles.
Dat zou je inderdaad denken en soms is het ook handig om zo slim te zijn, maar het betekent ook dat je je op school eigenlijk maar een beetje zit te vervelen. Dit wordt duidelijk gemaakt door middels van het verhaal over Peter.

Peter denkt als klein jongetje overal over na. Hij ziet hoe dingen handiger kunnen en helpt mensen met zijn heldere blik. Hij kan niet wachten tot hij naar school kan, want leergierig als hij is, denkt hij dat hij allemaal nieuwe dingen gaat ontdekken.
Maar de juf begint met leren lezen en rekenen en dat kan hij al! Hij is echt enorm teleurgesteld. En ook de kinderen op school negeren hem, want hij praat zo 'deftig' met 'grotemensenwoorden'.  Peter voelt zich steeds ongelukkiger worden.
De juf ziet het wel en ook papa en mama merken dat Peter niet lekker in zijn vel zit.


Gelukkig kan Peter wel heel goed praten met oom Ron. Die behandelt hem naar zijn verstand en niet als een kind. Peter vertelt alles aan oom Bas en dan begint de bal te rollen. Uiteindelijk komen ze erachter dat Peter hoogbegaafd is. Dat scheelt een stuk, vanaf dat moment houden ze op school rekening met Peter en hij bloeit weer helemaal op.


Dankzij dit verhaal wordt duidelijk wat hoogbegaafdheid inhoudt en wat er gedaan kan worden om het kind weer plezier in school te laten krijgen. Het gedicht dat na dit verhaal te lezen is, geeft ook duidelijk weer wat je zoal tegenkomt als je hoogbegaafd bent.
Je kunt ook in het hoofd kijken - zijn hoofdkantoor - van Peter zodat je hoogbegaafdheid beter leert begrijpen.


Achterin het boek staat, zoals bij alle pleisterboeken, een uitgebreide toelichting, dit keer in de vorm van een interview met Catherina Hoeksma van het Onderzoekcentrum Hoogbegaafdheid, wat ook erg verhelderend werkt. Verder staan er internetadressen bij waar je eventueel ook informatie kunt zoeken.

De vriendelijk gekleurde afbeeldingen van Isabella Giboux illustreren goed waar Peter tegenaan loopt.


Opnieuw een prima boek uit deze serie dat hoogbegaafde kinderen en hun omgeving zeker verder zal helpen met het leren inzien wat hoogbegaafdheid eigenlijk is.


ISBN 9789044843354 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | juli 2021
Afmeting: 26,8 x 25,8 cm | Leeftijd 5+

Dettie, 1 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER