jeugd 4-5 jaar

Blij zijn kost geen geld
illustraties: Els Vermeltfoort
tekst: Ilona Lammertink


Dit mooie boek maakt een onderwerp bespreekbaar waar we in feite niet veel over horen... verborgen armoede. Lang niet alle kinderen komen uit een gezin waar alles 'gewoon' aangeschaft kan worden. Helaas is dat nog een behoorlijk taboe onder kinderen en hun ouders.
In dit boek wordt getoond dat je niet voor alles glimmend nieuwe spullen of kleding hoeft te hebben.


De hoofdpersonen zijn een jongetje en meisje die op het strand aan het spelen zijn. Eise, het jongetje in een mooie zwembroek speelt met zijn nieuwe vlieger. Brechtje bakt een zandtaart waarbij zij als vormpjes lege yoghurtbakjes gebruikt. Maar dan valt Eise in Brechtjes taart, daar gaat zijn vlieger en de taart is ook helemaal plat! Na wat gemopper gaan ze samen de vlieger zoeken en ondertussen stelt Eise allemaal vragen.
Waarom speelt Brechtje in haar onderbroek? Waarom gebruikt ze een leeg yoghurtemmertje? Gelukkig heeft Brechtje daar heel goed antwoorden op. Want wat maakte het eigenlijk uit? Ze loopt toch niet bloot? En dat emmertje kan ze toch ook gebruiken om de schelpen in te doen?


Gelukkig vinden ze de vlieger en samen hebben ze verder een heerlijke stranddag.
Die dag blijkt gelijk een wijze les voor Eise. Heb je echt een ligstoel nodig als er ook handdoeken zijn? Is een meegenomen ijsje minder lekker dan een gekocht ijsje? Etc. Als je maar plezier hebt! Want blij zijn kost geen geld.


Het pleisterboek haalt de oordelen weg die er kunnen ontstaan als jouw ouders minder geld te besteden hebben. Want wat maakt het eigenlijk uit?
Na het verhaal haakt de schrijfster verder in op het onderwerp door toelichtende informatie voor ouders en/of onderwijzers te leveren maar ook door opdrachtjes voor de kinderen op te voeren.
De kleurige, fleurige afbeelding van Els Vermeltfoort zijn een uitstekende toevoeging aan het verhaal.


Opnieuw een uitstekend boek uit de pleisterserie. "Deze boeken bevatten een warm verhaal, een spelletje en een versje of liedje op kindermaat. Maar ook een informatieve bijlage voor volwassenen, met een aangrijpende getuigenis of een interview met een Pleister-expert. Op die manier nodigt Pleister uit tot praten met en begrip krijgen voor elkaar. Want hoe moeilijk sommige dingen ook zijn, een pleister helpt altijd."


ISBN 9789044843767 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | juni 2021
Afmeting 26,8 x 25,8 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 30 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER