jeugd 4-5 jaar

Ik heb lekker een hele grote trekker
Harmen van Straaten


Met een titel die klinkt als een liedje, kom je gelijk in de goede stemming voor dit boek. Want het hele boek is gewoon een pretje om uit voor te lezen. Te beginnen met de tekst op eindrijm waardoor er een fijn ritme in de zinnen zit. Het voorlezen gaat daardoor lekker makkelijk.

Het verhaal zelf gaat over een grote race om de gouden beker. Iedereen doet mee, Nijlpaard die net past in zijn flitsende rode, snelle auto, Knor en Knor met hun knalgele truck, Olifant die zijn superbuldozer inzet voor de strijd, Neushoorn die aangesneld komt in zijn politiewagen en tot hilariteit van de andere dieren meldt zelfs muis zich aan met zijn pittige rode opwindwagen. Maar tot slot weet tijger gewoon dat hij de race zal winnen, zijn graafauto gaat gewoon het hardste van allemaal.


En dan is er nog Rijk, en die heeft een grote rode trekker. 
Elke keer als een dier zich aanmeldt als dé winnaar, zegt hij vol vertrouwen dat hij zéker weet dat hij zal winnen, maar...


De dieren lachen en gillen.
'O, jij moet dit echt niet willen.
Het heeft geen zin om mee te doen.
Met een trekker word je nooit kampioen!'


En dan begint de race... iedereen knalt er vrrrrooooooeeeeem vandoor en Rijk tuft er achteraan. Toch blijft hij roepen dat hij de winnaar zal zijn!
Maar wie zal die gouden beker uiteindelijk in de wacht slepen? Tijger? Olifant? Of toch Rijk?

Harmen van Straaten is inmiddels geen onbekende meer in kinderboekenland. In 1987 illustreerde hij zijn eerste kinderboek en daarna heeft hij zo’n circa 400 boeken geïllustreerd. Harmen is drie keer getipt door de kinderjury, hij ontving een gouden appel van Bratislava voor zijn illustraties en werd bekroond met de gouden penseel van Japan. Zelf schreef hij ruim 50 boeken voor alle leeftijden. Van prentenboeken voor de allerkleinsten tot romans voor 15-jarigen en ouder.


Het leuke is dat hij inmiddels qua afbeeldingen een heel eigen stijl heeft ontwikkeld, maar toch weet hij elk boek een heel andere sfeer mee te geven. In dit boek zijn het vooral de enorme dieren die zich in piepkleine wagentjes weten te proppen wat zo aanspreekt. Het levert een heel koddig effect op. Zie ook het inkijkexemplaar.


Mocht je er nog een wijsheid uit willen halen, wat vaak in een prentenboek verstopt zit, dan kun je er misschien uithalen dat wie rustig en vol vertrouwen blijft, beter af is.
Opnieuw een onwijs leuk boek van deze Harmen van Straaten, die 'grappig, ondeugend en net even anders is'.


ISBN 9789025878986 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold | 24 april 2020
Afmeting 30,2 x 24,9 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 20 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER