jeugd 4-5 jaar

Kleine ijsbeer en de pandaberen
Hans de Beer


De Noordpool warmt nog sneller op dan de rest van de aarde, waardoor er steeds minder ijs is. Daardoor worden vaarroutes steeds meer bevaarbaar. De vader en moeder van Lars, de kleine ijsbeer, vinden dat maar niets en mopperen op die stinkschepen die steeds dichterbij komen. Lars vindt het eigenlijk wel spannend en als de laadklep van een groot cruiseschip open staat móet hij natuurlijk even aan boord om alles te bekijken.


Maar net als hij de laadruimte is binnengewandeld gaat de klep omhoog! Hij kan niet meer van het schip af! Gelukkig vangen de scheepsmuizen hem fantastisch op en beloven dat ze hem bij de volgende haven zullen helpen hem weer van boord te smokkelen. Nu de schrik eraf is, zegt Lars stoer. "Ik kom altijd weer thuis"
Maar als hij weer van het schip af is, heeft hij geen idee waar hij is. Hij loopt tussen lange bamboestengels. "Eerst het bos door en dan naar het noorden, fluitje van een cent" zegt Lars moedig tegen zichzelf.


Maar dat bos is wel heel groot, Lars loopt en loopt. Ineens ziet hij een soort zwartgevlekte ijsberen. Het zijn Ping en Pong, de pandaberentweeling.
Ze zijn heel aardig maar in een bamboebos is geen sneeuw en ijs en ook geen papa en mama ijsbeer...
Hoe komt Lars nu weer thuis? Wij helpen je wel zeggen Ping en Pong, maar voordat Lars weer bij zijn vader en moeder is, heeft hij nog een lange weg te gaan.


Hans de Beer heeft er weer een fraai werkstuk van gemaakt. Het kleine beertje zelf is al aantrekkelijk en aandoenlijk om te zien, maar ook alle prachtige details die De Beer in de tekeningen verwerkt zijn een lust voor het oog. Het is natuurlijk best spannend wat Lars allemaal beleeft maar nergens wordt het griezelig. Lars is gewoon een vriendelijk beertje die gelijk, overal waar hij komt, vrienden maakt. Ondertussen leer je ook nog het een en ander over de (dieren)wereld.
In elk boek is bovendien ook altijd een klein milieuaspect te vinden, zoals deze keer de opwarming van de aarde.
Kortom, zowel de tekst als de illustraties zijn prima, wat wil je nog meer?


ISBN 9789051167955 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | februari 2021
Afmeting 22,0 x 26,5cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 11 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER