jeugd 4-5 jaar

Als Verdriet op bezoek komt
Eva Eland


Het kan zomaar gebeuren dat Verdriet voor je deur staat. En als Verdriet komt dan raak je hem ook niet zo makkelijk weer kwijt. Het lijkt wel of Verdriet de hele tijd achter je aanloopt en soms krijg je het zelfs een beetje benauwd van Verdriet. Dan denk je ik stop hem in de kast en je duwt hem weg. Maar dat lukt niet. Het is alsof Verdriet een stukje van jezelf is geworden. Dat is natuurlijk akelig want het voelt niet fijn.


In dit boek zie je een meisje dat ook last heeft van het bezoek van Verdriet, maar ze duwt hem niet weg, integendeel! Ze zegt 'hallo' en luistert naar wat Verdriet te vertellen heeft en ze stelt vragen zoals 'Waar kom je vandaan?' en 'Wat heb je nodig?'


Maar soms is het moeilijk om Verdriet te begrijpen en dan kun je samen wat gaan doen. Lekker samen op de bank zitten, of tekenen bijvoorbeeld. Je kunt ook tegen Verdriet zeggen dat het niet erg is dat hij er is en vaak gebeurt het dan, dat Verdriet ineens weer weg is!


Dankzij de eenvoud van het verhaal en de mooi uitgebeelde vorm van verdriet, het is een uitgebeeld als een soort langgerekt wolkje met armpjes en beentjes, wat niet eng of somber maar juist liefdevol overkomt, kun je kinderen heel goed duidelijk maken wat verdriet is, en hoe je er mee om kunt gaan. Kinderen kunnen misschien wel hun eigen verdrietfiguurtje tekenen of het figuurtje een naam geven.
In het boek komt verder op een prettige manier naar voren dat verdriet niet raar is maar iets heel gewoons waar iedereen last van kan hebben. Kinderen zien ook dankzij dit verhaal dat verdriet weer overgaat.


Mooi vormgegeven en bijna verstild boek dat de Vlag en Wimpel 2019* vermelding heeft gekregen. Prima te gebruiken bij het bespreken van allerlei emoties.


* - Een Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding voor kinderboeken die net geen Zilveren Griffel (voor de best geschreven kinderboeken van het voorafgaande jaar) of Zilveren penseel (voor de best geïllustreerde kinderboeken) hebben gewonnen, maar die toch extra aandacht verdienen. -


ISBN 9789025876036 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 en 231 | Uitgeverij Leopold | december 2019 (tweede druk)
afmeting 21,4 x 24,6 cm | Leeftijd van ca. 5 jaar tot 100

© Dettie, 30 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER