jeugd 4-5 jaar

De droom van Pinocchio
An Leysen


Wie kent het verhaal over Pinocchio niet? De houten pop die liefdevol door de de oude Gepetto gemaakt wordt en dan tot leven komt. De lieve, eenzame Gepetto is zo blij met Pinocchio, hij sluit het houten jongetje gelijk in zijn hart. Hij verkoopt zelfs zijn enige winterjas zodat Pinocchio naar school kan.
Maar Pinocchio is niet zo aardig en zelfs een beetje dom. Op zijn allereerste schooldag laat hij zich al meevoeren naar het poppentheater door de sluwe vos en de halfblinde kat. Natuurlijk loopt dat niet goed af. De directeur van het theater ziet wel wat in zo'n levende pop, dus wordt Pinocchio in een kooi gestopt zodat hij niet meer terug naar huis kan. Voor deze ene keer wordt hij gered door de lieve fee, maar Pinocchio heeft nog niets geleerd. Elke keer wordt hij weer afgeleid en gaat hij weer niet naar zijn eigen huis. Domme, domme Pinocchio...
De arme Gepetto zoekt hem overal. Gelukkig komt het nog goed en heeft Pinocchio uiteindelijk, na veel avonturen, zijn lesje geleerd.


Het leuke verhaal over Pinocchio is al vele keren en op verschillende manieren uitgebracht. Ik heb deze klassieker over het jongetje met zijn bijzondere neus tenminste al in heel veel varianten voorbij zien komen. De ene keer wordt het verhaal uitgebreid verteld de andere keer is er minimale tekst.
Ook het uiterlijk van Pinocchio loopt verschilt nogal. Bij Walt Disney is hij een parmantig bijna menselijk jongetje met vriendelijke snoet in korte broek en strohoedje op. In andere versies is het een magere houten pop in een soort narrenpak, soms zelfs bijna een bandiet om te zien.
Kortom, Pinocchio of Pinokkio, heeft vele gezichten.


Het lijkt me erg moeilijk om dit verhaal opnieuw vorm te geven en er een heel eigen versie van te maken, er een eigen draai aan te geven, maar dat is An Leysen toch erg goed gelukt. Is de afloop van haar verhaal al verrassend dan zijn de afbeeldingen dat des te meer. Het begint al bij Gepetto die zo arm is dat hij bij een door hem getekend vuur zit met daarboven een eveneens getekende pan soep. Dat is knap want natuurlijk is de hele afbeelding getekend, toch zie je het verschil. Dan het hele proces van het maken van Pinocchio door Gepetto en het enorm leuke jongetje wat het uiteindelijk geworden is, is fantastisch om te zien. Pinocchio krijgt kleren van oude lappen stof, zijn vestje is van behang en zijn hoedje van krantenpapier. Hij ziet er geweldig uit.
Het leuke is dat An Leysen de in de loop van het verhaal voorkomende figuren vanuit een heel aparte invalshoek afbeeldt, dat maakt het boek erg levendig. De kleuren van de paginagrote illustraties zijn heel warm, sfeervol en ingetogen.
Echt een prachtig boek dat je bewaart en aan enkele generaties doorgeeft, van kind naar kleinkind, naar achterkleinkind en zo verder...


ISBN 9789044821611 hardcover 60 pagina's Uitgeverij Clavis februari 2014
Formaat 26,9 x 25,3 cm Leeftijd 5+

© Dettie, 22 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER