Non-fictie

Yanis Varoufakis

height=De economie zoals uitgelegd aan zijn dochter
Yanis Varoufakis

Econoom Yanis Varoufakis heeft wereldwijde bekendheid verworven door zijn korte deelname aan het Griekse kabinet Tsipras. Op 27 januari 2015 werd hij minister van Financiën en hij viel niet bepaald met zijn neus in de boter. Er heerst crisis in Griekenland. Het land verkeert op financieel gebied al enige tijd in zwaar weer. Aan Varoufakis de twijfelachtige eer om het gesprek met de EU aan te gaan. Er is een grote som geld aan Griekenland uitgeleend en dat moest terugbetaald worden. Varoufakis mocht het oplossen. De onderhandelingen met de andere EU-landen verliepen allesbehalve soepel en uiteindelijk trad Varoufakis op 6 juli 2015 af. De problemen in Griekenland duren nog altijd voort. Het is een ingewikkelde kwestie.

Varoufakis is econoom in hart en nieren en hij wilde zijn liefde voor economie dan ook maar al te graag op zijn tienerdochter overbrengen. Maar… hoe zorg je ervoor dat een weerbarstige tiener warmloopt voor een onderwerp met een beetje een saai imago? Varoufakis besloot een boek te schrijven. Voor zijn dochter en voor iedereen die zich niet dagelijks met economische kwesties bezighoudt. Zou het hem lukken om mensen voor dit onderwerp te enthousiasmeren?

Varoufakis legt uit dat onze economie zo’n 12.000 jaar geleden is ontstaan. Toen kwamen mensen tot de ontdekking dat je land kunt bewerken om zo zelf voedsel te verbouwen. Tot die tijd waren mensen aanwezen op het voedsel dat zich in hun omgeving bevond. Door het ontstaan van de landbouw ontstonden overschotten en deze overschotten leidden tot handel en macht maar ook tot ongelijkheid. Wie, door een ongunstige geografische ligging, niet over vruchtbaar land beschikt, zal geen overschotten kunnen bewerkstelligen.

Varoufakis doet er alles aan om het onderwerp zo positief en benaderbaar mogelijk te maken. Hij maakt het persoonlijk. Zo legt hij aan zijn dochter uit dat niet aan alles een prijs verbonden kan worden. Zo is het niet leuk om voor een vriendendienst betaald te worden. Het haalt het mooie gevoel dat het helpen van een ander geeft weg. Ineens is het een betaald klusje geworden en vind je de vergoeding misschien zelfs ook nog aan de geringe kant. Een ander voorbeeld is het doneren van bloed. In landen waar mensen betaald krijgen voor het geven van bloed, wordt veel minder bloed afgestaan. Mensen doen dit namelijk uit een soort idealisme en dan voelt het niet goed om er een vergoeding voor te krijgen.

Dit boek zal ongetwijfeld velen interesseren maar, ondanks alle inzet van Varoufakis, komt dit boek toch als een vermomd schoolboek op me over. Al snel begon ik mijn belangstelling voor de inhoud te verliezen. Het voelde alsof ik weer in de schoolbanken zat en ook toen was economie niet mijn favoriete vak. Varoufakis heeft gepoogd het onderwerp zo eenvoudig mogelijk te brengen maar daarmee is ook een schoolmeestertoontje in zijn boek geslopen. Het boek is met name interessant voor jongeren en volwassenen die al interesse in het onderwerp economie hebben. Zij kunnen dit boek gebruiken om zich het onderwerp meer eigen te maken en om hun mening met die van Varoufakis te vergelijken om zo tot nieuwe inzichten te komen.

De bevlogenheid van Varoufakis is niet op mij overgeslagen. Ik kreeg enkel flash-backs over mijn middelbare schooltijd, het stoffige economielokaal en de al even stoffige economieleraar. Wie het enthousiasme van Varoufakis deelt, zal dit boek op waarde weten te schatten. Helaas behoor ik zelf niet tot deze groep enthousiastelingen, alle inzet van Varoufakis ten spijt.

ISBN 9789044535785 | paperback | 189 pagina's | Uitgeverij De Geus | juni 2015
Vertaald door Noortje Pelgrim

© Annemarie, 20 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER