Non-fictie

David Foster Wallace

altDit is water
David Foster Wallace

Speeches voor zojuist afgestudeerden zijn in de Verenigde Staten erg belangrijk. Universiteiten proberen elkaar af te troeven door een zo origineel mogelijke spreker te vinden. Vele grote namen hebben dan ook een dergelijke speech gehouden. Zelfs de Dalai Lama moest eraan geloven.

Dit boekje bevat zo’n speech. Het is van David Foster Wallace en werd gehouden op 21 mei 2005 aan het Keyon College in Ohio. De speech werd aanvankelijk alleen op internet verspreid maar verscheen uiteindelijk ook in boekvorm. Wallace maakte dit laatste zelf niet meer mee. Op 12 september 2008 pleegde hij zelfmoord. Hij leed al jaren aan zware depressies.

De toespraak onthult hoe Wallace tegen het volwassen leven aankijkt. Aan de hand van verhaaltjes en praktijkvoorbeelden zet hij zijn standpunten uiteen. Hij probeert de jonge mensen tegen wie hij spreekt iets waardevols mee te geven. Een andere manier van denken. De gedachte achter de speech is dat we tegenwoordig te weinig stilstaan bij de kleine dingen om ons heen. Veel zaken zijn voor ons heel gewoon terwijl ze het waard zijn om even bij stil te staan. 

“Waarschijnlijk is het grootste gevaar van een academische opleiding, althans in mijn geval, dat ik er de neiging van krijg om dingen te verstandelijk te beredeneren, om te verdwalen in abstract denken en niet simpelweg oplet wat er voor mijn neus gebeurt. En oplet wat er
ín mij gebeurt.”

Het is een boeiende speech met een aantal mooie punten om eens stevig over na te denken. De bladzijden van dit boekje bevatten telkens een kort gedeelte van de speech en een aantal witregels.

“Voor zover ik het zie is het de waarheid waaruit een heleboel retorisch geleuter is weggesneden”

De Nederlandse vertaling van de speech is door Uitgeverij Contact  opgenomen in de serie “kleine boekjes”.


ISBN 9789025438319 | Paperback | 94 pagina’s| Uitgeverij Contact | oktober 2011
Vertaald door: Reintje Ghoos & Jan Pieter van der Sterre

© Annemarie, 5 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER