Non-fictie

Thomas Keating

Leven uit liefde
Het pad naar christelijke contemplatie
Thomas Keating 


'Hoewel dit boek beoogt een dialoog tot stand te brengen tussen de inzichten van de hedendaagse psychologie en die van de klassieke christelijke spirituele meesters is het primaire doel ervan praktisch: het wil een solide conceptuele achtergrond bieden bij de praktijk van het contemplatief gebed en van de geestelijke reis door onze tijd', pag 12.

De titel roept echter een ander beeld op maar het bijbelse begrip liefde - agapè - wordt niet echt besproken en afgezet tegen andere vormen van liefde als eros en filadelphia. Het is de auteur, monnik, met name te doen om de intensieve geconcentreerde gebed-retraite die hij beschouwt als genezing van 'emotionele wonden van een heel mensenleven', pag 15. Dat is een stevige pretentie!


Keating beschouwt het evangelie als een kritisch-opbouwende kracht: het brengt mensen tot bezinning over hun levensstijl en nodigt hen uit om ánders, menselijker, mooier en dichter bij Jezus, te gaan leven. Daartoe haalt hij o.a. kerkvader Antonius van Egypte (4e eeuw) aan die spreekt over het leven als een geestelijke reis.


Mooi is zijn visie op de zaligsprekingen die hij omschrijft als 'wijze uitspraken die de levenshoudingen benoemen die passen bij elk specifiek niveau van bewustzijn', pag 108. Hij benadert deze woorden psychologisch en dat geeft een nieuwe dimensie aan deze bekende woorden.


Uiteindelijk dient gebed - ook - ons leven: 'De contemplatieve reis kan naar zijn aard niet anders dan ons oproepen om te handelen op een volledig humane manier', pag 197.


Het boek bevat waardevolle gedachten, de auteur heeft zeker iets te zeggen maar de uitwerking van de titel blijft wat op de achtergrond.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN  9789043528818 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Kok | december 2017

© Evert van der Veen, 10 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER