Non-fictie

Dominic Couzens

Tuinvogelgeheimen
Dominic Couzens


Altijd al meer willen weten van de vogels die je zowat dagelijks ziet? Dan is dit het juiste boek.
Het wordt tuinvogelboek genoemd, en eerlijk gezegd komt het merendeel van die vogels nooit in mijn tuin, maar er is natuurlijk verschil in kleine of grote tuinen, en dit boek is oorspronkelijk Engels, en er is  vast wel verschil tussen Nederlandse en Engelse tuinen. Niettemin is het ook leuk om te lezen hoe een vogel als een fazant of een halsbandparkiet leeft, want wie weet kom je ze toch nog ergens tegen.
Vogels als een mus, een vink of een roodborstje zie ik wel dagelijks. En merels en duiven ook. Maar ik moest wel meteen gaan kijken welke duiven dan bij mij bivakkeren. Ik had geen idee: zijn het houtduiven? Tortels? Of  toch stadsduiven?
Ook van de specht wist ik niet dat die specht die ik altijd hoor hakketakken in het bos, dus per definitie een bonte specht is, het kan dan wel zowel de grote bonte specht als de kleine bonte specht zijn, maar de groene specht roffelt dus niet.
En zo staat het boek vol met weetjes, over nog veel meer vogels: de sperwer, de Europese kanarie, uilen, kauwen, noem maar op.


Er is veel onderzoek gedaan naar hoe vogels hun tijd doorbrengen: voedsel zoeken, een partner zoeken, nesten maken; hoe hun vlieggedrag is, hoe ze broeden en of ze al of niet trekken. Naast deze gewone informatieve weetjes die bij iedere vogel vermeld staan, worden er ook speciale dingen verteld, onder het kopje vertrouwelijk. Daar lees je over tamme roodborsten, die evenwel heel agressief kunnen zijn tegen soortgenoten. Of misschien heb je altijd al willen weten waarom die eksters en kraaien altijd zo zitten te bekvechten.  En wat sproken die spreeuwen toch uit met die mieren die ze in je tuin weghalen?
Dat alles vind je in dit boek.


Natuurlijk staan er veel mooie foto’s in, die een geduldige fotograaf gemaakt moet hebben. Paginagrote foto’s in mooie kleuren, of kleinere illustratieve foto’s. Dat winterkoninkje met die rups in zijn bek bijvoorbeeld. Heel mooi..

 
ISBN 9789052108476 | paperback | 192 pagina's | Tirion | februari 2011
Vertaald uit het Engels door Ger Meesters

© Marjo, 14 maart 2011

Lees meer op het forum:  Klik HIER