Non-fictie

Harold Hamersma

De Grote Hamersma 2014
Harold Hamersma


Ruim 50 bladzijden meer omvat De Grote Hamersma van 2014 dan vorig jaar en in plaats van 2439 wijnen dit jaar 2552 wijnen. Een ruime honderd meer. Lekker, aangezien dit boek natuurlijk vooral is samengesteld om er lekker in te bladeren en te neuzen. Ik ga op zoek naar bekende wijnen, maar vooral naar onbekende wijnen met een mooi cijfer en een voor mij redelijke prijs.


In de inhoudsopgave is te zien dat dit jaar de Top-25 beste biowijnen naar achteren is verplaatst. Dit omdat deze Top-25 bij de op groene bladzijde opgenomen Biobijlage is gevoegd. Ook het wijnwoordenregister en de adressen van de winkels en importeurs zijn naar achteren verhuisd.


In het voorwoord lees ik dat het proeven van de wijnen en het schrijven van dit boek met name tot tevreden gezichten heeft geleid bij de tijdelijke postcodegenoten van de schrijver en bij de vrouw van Hamersma. Die tijdelijkheid hield verband met het betrekken van een woning in de Amsterdamse Pijp in afwachting van een nieuw definitief woonadres. Proefflessen werden op de trap van het appartementencomplex geplaatst en de buren bleken zonder uitzondering wijndrinkers! Fijn voor Harold Hamersma want er worden jaarlijks duizenden flessen bij hem afgeleverd voor de proeverij en zoals hij zelf schrijft zijn vrouw brengt de lege flessen naar de glasbak. Als de buren lekker mee proeven, bespaart dit mevrouw Hamersma een loopje naar de glasbak.


Ikzelf doe mijn boodschappen voornamelijk bij drie supermarkten in de buurt, dus die bladzijden worden door mij met name goed bekeken en afgespeurd naar een hoog cijfer van Hamersma met daarbij een voor mij een redelijke prijs voor een flesje wijn. Volgens mij heb ik er eentje gevonden op bladzijde 214. Hamersma geeft het volgende commentaar op die rode wijn: “Een keur aan zwarte bessen, bramen, pruim en frisheid. Gran Reserva (ben ik gek op) die slechts een kleine investering uit de huishoudknip verlangt (ben ik nog gekker op!). Helemaal fijn in orde.” Die ga ik zeker een keertje proberen binnenkort. 
Een andere wijn, een witte dit keer, die mij aanspreekt is die waarover Hamersma in zijn typische bewoording schrijft: “Beter dan ooit te voren. En dat voor dit geld. Verkwikkende blanc. Spontaan wit fruit, partje perzik, lichte zuren en een slanke body. Kreeg maar liefst een heuse medaille tijdens de wereldwijde wijnwedstrijd Chardonnay du Monde. Wie had dat ooit kunnen denken? [De wijnmaker] niet in ieder geval. Anders had-ie de prijs wel verhoogd dit jaar.


Interessant is natuurlijk ook de Top-25 beste slijterij- en warenhuiswijnen gerangschikt van het cijfer 9 naar een 8,5. Opvallend is dat er slechts 1 witte wijn wordt vermeld tegen 24 rode. In de Top-25 van beste internetwijnen zijn er maar liefst 4 met een 10-. De prijzen van deze wijnen liggen echter wel (ruim) hoger dan die uit de hiervoor genoemde Top‑25. In de Top-25 beste biowijnen gaan de cijfers van 10- tot 9+! Daarin zit dus maar een zeer geringe marge in de cijfers die Hamersma hier toekent.


Ik heb al even lekker kunnen rondneuzen in de nieuwste De Grote Hamersma 2014 en het is zo goed als zeker dat andere wijnliefhebbers dit ook dit jaar weer gaan doen.


Harold Hamersma, in 2012 door Winelife uitgeroepen tot de meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche, is wijnjournalist van onder andere Het Parool en NRC Handelsblad, en schrijft maandelijks voor Plus Magazine. Van zijn hand verschenen meerdere boeken, waaronder de bestseller Wijnreis door mijn lichaam en natuurlijk De Grote Hamersma 2011. Hamersma is regelmatig actief op radio en tv, evenals op zijn eigen, succesvolle website foodtube.nl


Harold Hamersma heeft bij de Gourmand Cook Book Awards twee prijzen gewonnen. Wijnreis door mijn lichaam is uitgeroepen tot het beste Nederlandse wijn- en gezondheidsboek in de categorie Best Wine & Health Book. De Grote Hamersma 2011 is uitgeroepen tot de beste Nederlandse wijngids in de categorie Best Guide.
Neem hier een kijkje op de website van De Grote Hamersma.


ISBN 9789046815564 | Gebonden 864 pagina's | Nieuw Amsterdam Uitgevers | september 2013

© Ria, 4 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Grote Hamersma 2013
Harold Hamersma


Voor me ligt De Grote Hamersma 2013. Voor mij de eerste keer dat ik deze wijngids van Harold Hamersma onder ogen heb. De vorige edities, dat zijn er voor zover ik kan nagaan twee, heb ik niet in huis.


Het boek begint met een aantal overzichten. Als eerste de inhoudsopgave, waarin in één oogopslag de supermarkt te vinden is, waar jij je dagelijkse boodschappen doet en je flesje wijn wellicht koopt. Dat is het mooie van dit boek, je kunt meteen kijken hoe De Grote Hamersma “jouw eigen wijn” waardeert. In het Woord Vooraf vertelt Hamersma dat hij ieder jaar ongeveer zevenduizend wijnen proeft. Niet verwonderlijk dat hij beschouwd wordt als een autoriteit op wijngebied, ook door zijn geachte collega Hubrecht Duijker.
Onder het kopje Het Grote Gemak van de Grote Hamersma vind je de gebruiksaanwijzing voor het boek, voor zover nog nodig wordt hier verdere toelichting gegeven op de indeling en symbolen. Een handig overzicht van alle adressen van winkels en importeurs die Hamersma behandeld is eveneens opgenomen en ook de 100 van Hamersma, waarin hij 100 wijnen beschrijft met 9 of meer punten. Na een aantal Top 25 lijsten van beste supermarktwijn tot beste biowijnen, volgt het DGH (De Grote Hamersma) Landenklassement. De overzichten worden afgesloten met Druiveninfo van At/mZ en het Wijnwoordenregister.


Wat kan je met deze wijngids, zult u zich misschien afvragen. Misschien kan ik dit het beste toelichten met een praktijkvoorbeeld. Hoe vaak gebeurt het niet dat je bij familie of vrienden een heerlijk glas wijn drinkt en je nieuwsgierig op de fles kijkt welke wijn het is en je ook nog vraagt “Waar heb je deze wijn vandaan?” Eenmaal thuisgekomen ben je na een avond lang gezelligheid alweer vergeten welke wijn het was. Je hebt wel nagevraagd waar hij was gekocht en herinner je je nog (een deel van) wat er op het etiket stond, dan kan je nu gaan zoeken in je Grote Hamersma. Ik zelf was laatst bij mijn nichtje op verjaardag. Haar schoonmoeder had bij een etentje een lekker wijntje gehad en mijn nichtje had die nu ook in huis gehaald. Toen ik thuis was wist ik nog de naam van de wijn en dat mijn nichtje hem bij Albert Heijn had gekocht. Ik vond het ook een lekker wijntje, dus zocht ik in De Grote Hamersma. Ja hoor gevonden op bladzijde 88! Een wijn van het jaar 2010 uit de regio Coteaux du Languedoc. Prijs slechts 4-5 euro (mooie prijs ook)! en door Hamersma gewaardeerd met een mooie 8,5. Deze wijn, zoals alle behandelde wijnen, voorzien van een grappige toelichting door de grote meester.
Ik denk dat ik mijn Grote Hamersma nog wel vaak uit de kast zal pakken om te zoeken naar een lekker zaterdagavondwijntje, een zomers roseetje of een mooie rode of witte wijn bij een dineetje. 


Over de auteur
Harold Hamersma, in 2012 door Winelife uitgeroepen tot de meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche, is wijnjournalist van onder andere Het Parool en NRC Handelsblad, en schrijft maandelijks voor Plus Magazine. Van zijn hand verschenen meerdere boeken, waaronder de bestseller Wijnreis door mijn lichaam en natuurlijk De Grote Hamersma 2011. Hamersma is regelmatig actief op radio en tv, evenals op zijn eigen, succesvolle website foodtube.nl

Harold Hamersma heeft bij de Gourmand Cook Book Awards twee prijzen gewonnen. Wijnreis door mijn lichaam is uitgeroepen tot het beste Nederlandse wijn- en gezondheidsboek in de categorie Best Wine & Health Book. De Grote Hamersma 2011 is uitgeroepen tot de beste Nederlandse wijngids in de categorie Best Guide.

Neem hier een kijkje op de vernieuwde website van De Grote Hamersma.


ISBN 9789046813492 | Gebonden 816 pagina's | Nieuw Amsterdam Uitgevers | 2012

© Ria, 1 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER