Non-fictie

Crimesite

http://www.crimesite.nl

 

height=Crime Top 100
Crimesite

In ons kleine kikkerlandje wonen heel wat criminelen. Zo veel zelfs dat er een heuse top 100 is samengesteld! Alleen de grootste boeven hebben een plekje in dit naslagwerk bemachtigd. Er zijn er dus nog veel meer. Zullen de criminelen in kwestie trots op hun vermelding op deze ranglijst zijn? Misschien inspireert het ze wel om nog wat beter hun best te doen. Wie weet dat ze dan in een volgende uitgave een paar plekken gestegen zijn…

Niet iedereen zal in staat zijn op de misdaadladder te stijgen want het criminele leven brengt de nodige risico's met zich mee. Sommigen kunnen hun illegale avonturen niet meer navertellen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Klaas Bruinsma, alias De Dominee, die in 1991 werd geliquideerd. Ook Stanley Hillis kan zijn positie op de lijst niet langer bewaken. Willem Hollleeder, alias de Neus, is hem al voorbij gesneld. Een twijfelachtige eer.

Hoe is deze Crime Top 100 eigenlijk samengesteld? Op de website Crimesite hebben meer dan 2000 mensen op hun “favoriet” gestemd. Ook heeft de redactie zelf een lijst samengesteld. Uiteindelijk zijn deze twee lijsten met elkaar gecombineerd waarna de uiteindelijk Crime Top 100 het levenslicht zag.

Alle criminelen in dit boek worden uitgebreid beschreven. Wie zijn ze en wat hebben ze op hun kerfstok? Na het lezen van dit boek ben je volledig op de hoogte. Bij alle artikelen prijkt een foto van de boeventronie in kwestie. Sommigen kijken stoer, honend of een beetje beteuterd in de lens, anderen liggen er na een liquidatie niet erg florissant bij. Een aantal artikelen zijn aangevuld met ander fotomateriaal. Bijvoorbeeld van een slachtoffer of een rechtszaak. Er staat zelfs een klassenfoto van Willem Holleeder in.

De top 100 wordt afgewisseld met gerelateerde artikelen. Criminelen die hun maatjes verraden hebben en in het getuigenbeschermingsprogramma zijn verdwenen, komen aan bod in de rubriek “Pruik, plakbaard en paspoort”. Criminele dames hebben een eigen “Vrouwenvleugel”. Tweevoudig moordenares Birgitta van den A. komt in deze rubriek als eerste aan bod. Ze heeft samen met haar man Jan B. haar buren vermoord.

De vreemdste rubriek in dit boek heet “Hoe liggen ze erbij”. In deze rubriek komen de graven van overleden misdadigers aan bod. Eigenlijk verwachtte ik foto’s van verwaarloosde graven met verpieterde plantjes maar niets is minder waar. De meeste graven van criminele kopstukken zijn imposant en goed onderhouden.

Andere rubrieken zijn “Gangsterliefjes”, “Criminele kickboksers”, “Runners Up” en “De moordenaar vermoord”. Ook worden er korte uitstapjes naar buurland België gemaakt.

Verder staan er nog interessante wetenswaardigheden en criminele gadgets in dit boek. Ik weet nu bijvoorbeeld in welke provincie de meeste verdachten per 100.000 inwoners wonen en waar welke soort misdaden het meest voorkomen. Ook ben ik nu op de hoogte van het feit dat met een draaibaar kenteken een bekeuring of signalering voorkomen kan worden.

De tijd en aandacht die in dit boek gestoken is, levert een zeer compleet overzicht op. Criminaliteit in al zijn vormen komt aan bod. Misschien dat je zo uit je hoofd niet veel criminelen op kunt noemen maar als je dit boek leest, zal je merken dat je toch heel wat personen kent. Sommigen begeven zich uitsluitend in criminele kringen, anderen kenmerken gebeurtenissen die gewone burgers of zelfs het hele land hebben getroffen. Crime Top 100 biedt een met zorg samengesteld en fraai vormgegeven naslagwerk over de criminaliteit in Nederland van 1975 tot nu.

ISBN 9789045208039 | paperback | 215 pagina's|  Karakter Uitgevers | mei 2015

© Annemarie, 7 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER