Non-fictie

Henk Schiffmacher

http://www.henkschiffmacher.nl/

 

Lexicon der tatoeages van A tot Z
Henk Schiffmacher

Over tatoeages valt veel te vertellen, de geschiedenis van deze kunstvorm beslaat duizenden jaren. Vele volken verfraaiden hun lichamen met de meest prachtige en opmerkelijke tattoos en doen dat vandaag de dag nog steeds. Een tatoeage is een manier om je te uiten of om bijvoorbeeld te laten zien dat je bij een bepaalde groep of een bepaalde stam hoort. Arm, rijk, jong, oud, arbeider of lid van het koningshuis: tatoeages zijn voor iedereen.

Deze tweedelige en mooi verzorgde lexicon herbergt een prachtige, op alfabet gerangschikte, verzameling informatie. Pagina voor pagina is uitstekend uitgewerkt en het boek is rijkelijk voorzien van foto’s en illustraties. Zo staan er foto’s en beschrijvingen in van volken die bekend staan om hun met tatoeages versierde lichamen maar ook bijvoorbeeld een afbeelding van het Batmanlogo dat in de jaren tachtig net zo populair was als de vlinder in de jaren zeventig. Natuurlijk staan er ook tal van andere tatoeages in.

Er komen veel bekende mensen en hun tatoeages voorbij. Mensen uit het heden maar ook personen uit de oudheid. Van heerser tot circusartiest. Van bekende Nederlander tot gemummificeerde priesteres. Ook zijn bekende tatoeageartiesten - en hun visitekaartjes - opgenomen in deze lexicon evenals technieken en instrumenten.

De feiten en weetjes in de twee boeken zijn erg interessant en leerzaam. Ik wist bijvoorbeeld niet dat in Bethlehem al sinds de Middeleeuwen wordt getatoeëerd en dat sommige volken tatoeages als talisman gebruiken. Deze lexicon is meer dan compleet. Het is een verzameling om keer op keer opnieuw in te kijken.

Dit naslagwerk van Nederlands bekendste tattoo-artiest is een must voor de tatoeageliefhebber. Ook voor mensen die wat meer over deze vorm van kunst en expressie te weten willen komen, is deze lexicon buitengewoon boeiend. Er is zonder twijfel veel liefde en aandacht ingestoken en dat vertaalt zich naar een ware schat aan informatie en beeldmateriaal. Het is een waar kunstwerkje. Een genot om in te lezen én in te kijken.

ISBN  9789048813155 | hardcover |  480 pagina’s| Uitgeverij Carrera | juli 2012

© Annemarie, 10 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER