Non-fictie

Jan Pol & David Fisher

height="167"Dokter Pol
De wereldberoemde dierenarts uit Nederland
Jan Pol & David Fisher

In het best bekeken dierenprogramma op National Geographic Channel wordt niet met krokodillen geworsteld. Ook worden er geen leeuwen getemd, laat staan dat er met wolven geknuffeld wordt. In The incredible Dr. Pol verdwijnen de armen van dierenarts Jan Pol regelmatig in het achterste van een koe om er vol aangekoekte mest weer uit te komen. Gefascineerd kijken mensen in zesentwintig landen toe hoe de inmiddels drieënzeventigjarige dierenarts op deze manier vaststelt hoe lang de koe in kwestie al drachtig is.

Dokter Jan Pol – wat in Amerika als “Jáhn” wordt uitgesproken – is een vrolijke man om te zien. Ook al is hij de jongste niet meer, hij bruist van de energie. Zijn grappige accent dankt hij aan het feit dat hij in Nederland is opgegroeid. In 1942 kwam hij – als jongste van zes kinderen - in het Drentse dorpje Wateren ter wereld. Zijn ouders hadden een melkveehouderij en Jan groeide tussen de koeien en tal van andere boerderijdieren op. Op zijn twaalfde moest hij een dierenarts assisteren. Een varken verkeerde in nood en de kleine Jan moest het dier helpen haar biggetjes ter wereld te brengen. Met zijn smalle jongensarmen kon hij de biggetjes uit het varken halen. Jan Pol vond het prachtig en vanaf dat moment wist hij zeker dat hij dierenarts wilde worden.

Jan Pol studeerde dierengeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens zijn studie kreeg hij de kans een jaar in Amerika te gaan studeren. Dat leek Jan wel wat. Hij belandde in een gastgezin in Michigan. Hij raakte al snel goed bevriend met Diane, de dochter des huizes. De vriendschap groeide uit tot ware liefde en nog voor Jan Pol goed en wel afgestudeerd was, trouwde hij met zijn Diane. Het stel besloot in Michigan te blijven en Jan Pol werkte tien jaar lang in de praktijk van een andere dierenarts. Daarna was het tijd om zelf een praktijk te beginnen. Jan en Diane Pol bekeken de kaart van Michigan en ontdekten dat er een gebied was waar het aantal dierenartsen nogal dun gezaaid was. In dat gebied begonnen ze hun praktijk, wat een slimme zet bleek. Een kleine praktijk aan huis groeide uit tot een bloeiende praktijk met meerdere dierenartsen.

Dokter Pol wist op twaalfjarige leeftijd dat hij dierenarts wilde worden, zijn zoon Charles wist op die leeftijd zeker dat hij dat beslist niet wilde. De arme Charles, die zijn vader regelmatig tijdens het rijden van visites vergezelde, had in zijn jonge leven net iets te veel onsmakelijke, onwelriekende en bloederige taferelen meegemaakt. Charles ging uiteindelijk, ver van huis, in de filmindustrie werken. Het bedenken van nieuwe programma’s is niet eenvoudig maar ineens beseften Charles en zijn collega’s dat er al die tijd een nieuw programma binnen handbereik was. Zou het immers niet leuk zijn om de gebeurtenissen in en om de dierenartsenpraktijk van Charles’ opmerkelijke vader te filmen? Er werden proefafleveringen opgenomen en al snel was een succesvolle serie een feit.

Het bovenstaande wordt in dit leuke boek uitgebreid uit de doeken gedaan, aangevuld met tal van anekdotes. Wie als eens een aflevering van The incredible Dr. Pol heeft gezien, herkent de manier waarop dokter Pol communiceert meteen. Hij is enthousiast, gedreven, eigenwijs en neemt geen blad voor de mond. Hij zegt zijn clientèle precies waar het op staat en dat maakt hem zo geliefd. Lange tijd bestond het grootste deel van zijn klantenkring uit boeren. Omdat dokter Pol op een boerderij is opgegroeid, begrijpt hij dat de boeren van hun dieren houden maar ook geld moeten verdienen. Daar houdt hij rekening mee. Zo zal hij een boer nooit een dure behandeling voor een koe opdringen, als het dier zonder deze behandeling nog wat geld in het slachthuis oplevert. Zo is het boerenbestaan nu eenmaal. Ook een boerderijdier mag nooit en te nimmer lijden maar het is naast een dier ook een bron van inkomsten voor de boer.

Tegenwoordig wordt de praktijk ook door veel huisdieren en hun baasjes bezocht. Het is een compleet andere klantenkring. Een koe mag niet meer kosten dan het oplevert, bij huisdieren doet dat er nauwelijks toe. Toch zal dokter Pol nooit een overbodige of onnodig dure behandeling adviseren. Dat vindt hij onzin en bovendien heeft niet iedereen daar geld voor.

Door de jaren heen heeft Jan Pol zijn eigen behandelmethodes ontwikkeld wat hem regelmatig op kritiek van kijkers en collega’s komt te staan. Ik moet toegeven dat ik tijdens het kijken naar het programma ook weleens verbaasd heb toegekeken. Zo brengt hij dieren min of meer op gevoel onder narcose en sluit hij ze niet op allerlei apparaten aan. Ouderwets? Ja, absoluut. Toch kwam ik er al snel achter dat deze man weet wat hij doet. Hij houdt zielsveel van dieren en verliest hun belang nooit uit het oog. Zijn unieke werkwijze levert tal van tevreden klanten en blije huisdieren op. Zijn klantenbestand bestaat niet voor niets uit ruim 18.000 dieren!

Voor fans van dokter Pol vormt dit boek een waardevolle aanvulling op het televisieprogramma. Ken je dokter Pol nog niet? Dan wordt het de hoogste tijd eens met deze unieke dierenarts kennis te maken!

ISBN 9789044349450 | paperback | 288 pagina's|  The House of Books | februari 2016
Vertaald door Clarine Smeets

© Annemarie, 15 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER