O jee, ik eet
Eetboek voor kinderen met autisme
Karen den Dekker
De ondertitel is Eetboek voor kinderen met autisme, maar je kunt beter spreken over een handleiding of vraagbaak, want alles wat je maar bedenken kunt over eten voor kinderen met autisme is in dit boek wel te vinden.
De schrijfster heeft zich enorm verdiept in dit onderwerp en geeft allerlei handvatten aan ouders om het eetritueel zo goed mogelijk te laten verlopen. "Het biedt inzicht in de achterliggende problemen, maar is ook praktisch inzetbaar," staat in het voorwoord te lezen.
Omdat elk kind anders is - ook kinderen zonder autisme - evenals de mogelijke problemen met eten, heeft Karen den Dekker allerlei vormen van eetproblemen besproken. Deze kunnen variëren van alleen voedsel met een bepaalde kleur willen eten, beige eten is veelal favoriet, maar het kan ook dat kinderen een bepaalde structuur van voedsel niet willen eten, sommige willen alleen glad voedsel of voedsel dat geen korstje of velletjes heeft. Een sinaasappel kan bijvoorbeeld problemen opleveren omdat het meerdere structuren heeft; het vlies van de partjes, de pitjes en het sap van het vruchtvlees, dat kan teveel zijn.
In het boek leert Karen den Dekker ons hoe je kinderen die selectieve eters zijn als het ware kunt opvoeden. Ze legt uit hoe de eetontwikkeling bij kinderen verloopt en geeft uitgebreide handleidingen en tips hoe je het kind kan helpen om minder afkeer van bepaald voedsel te krijgen. Ze heeft erg overzichtelijke werkbladen gemaakt zodat het voor het kind allemaal helder en duidelijk is wat hem of haar te wachten staat. Daarbij levert ze diverse observatiebladen waarop je bijv. kunt noteren welke plek het meest geschikt is om te eten (bijv. veel prikkels, weinig prikkels) of hoe jouw kind op een sociale eetsituatie reageert en zo zijn er nog veel meer doeltreffende werkbladen.
Ook wordt het kind, na uitgebreide uitleg, soms zelf aan het werk gezet door middel van kleine opdrachtjes of testjes waardoor het meer inzicht krijgt in voedsel en de (ver)werking daarvan.
Inmiddels zijn we al op bladzijde 148 beland en daar beginnen de eenvoudig te bereiden recepten die de kinderen zelf of met een beetje begeleiding kunnen maken. De recepten zijn niet op ingrediënten maar op kleur gerangschikt, de kleuren zijn ook te zien als kleurblokje op de zijkant van de pagina's. Beige is voor beigekleurig eten, rood is pittig eten, bruin staat voor eten met bonen en rijst, geel is fruit, grijsgroen is eten zonder zaden en schillen en 'slijmerige groenten', zachtblauw staat voor kommetjesmaaltijden enz.
De beschrijving bij de recepten is helder en uitgebreid. Er staan vaak tips bij en de gerechten variëren qua structuur van heel zacht naar knapperig.
Helemaal achterin vinden we, bij de diep hemelsblauwe kleur, de uitgebreide lijst met geraadpleegde boeken, artikelen en kookboeken.
Kortom, een fantastisch boek dat naast de prettige, smakelijke recepten veel inzicht en oplossingen biedt in het, soms moeilijke, eetgedrag van kinderen met autisme. Grote aanrader.
ISBN 9789491337956 | Paperback | 230 pagina's | Graviant Educatieve uitgaven | april 2017
© Dettie, 26 augustus 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER