Non-fictie

Sandra van Beek

https://www.sandravanbeek.nl

 

Geschiedenis van het dagboek
Otto Frank en het Achterhuis
Sandra van Beek


Dit indrukwekkende boek begint met de terugkeer van Otto Frank, vader van Anne. Hij hoopt op het weerzien met zijn vrouw en kinderen maar die hoop wordt al snel de kop in gedrukt. Zijn vrouw Edith blijkt de oorlog niet te hebben overleefd. Hoe het zijn dochters vergaan is, weet Otto dan nog niet. Hij wacht op bericht, en dat komt er... Ook zij leven niet meer. Otto's leven stort in. Hoe nu verder?


Sandra van Beek beschrijft hoe Otto Frank daarna zijn leven in dienst stelt ter nagedachtenis aan zijn dochter Anne. Maar het is wel een lange en zware weg die hij moet gaan.
Toch heeft het dagboek van Anne in feite zijn leven weer richting gegeven.


Het is Miep Gies die hem het dagboek en andere schrijfsels van Anne overhandigt. Na lang aarzelen, Otto vindt het moeilijk om de privacy van zijn dochter te schenden, leest hij het. Het brengt hem terug naar de sfeer van toen en de dagdagelijkse dingen. Daarna duurt het nog lang voordat het tot de uiteindelijke publicatie komt. Ook nu is het dilemma van Otto groot, mag hij dit wel doen? Het is op aandringen van vrienden dat hij uiteindelijk de stap zet. Vooral het feit dat Anne schrijfster wilde worden, telt mee.
Het boek slaat aan, al snel volgt een herdruk, en nog een. Annes woorden worden verspreid, tot groot genoegen van de emotionele, gevoelige Otto.


Sandra van Beek vertelt over de impact die het boek wereldwijd heeft. Uiteindelijk wordt er zelfs een toneelstuk en film gemaakt over Anne. We lezen wat voor impact dat toneelstuk in Duitsland heeft. We lezen ook hoe anderen aan de haal gaan met het verhaal. Vooral Amerika die de Tweede Wereldoorlog zelf niet heeft meegemaakt legt andere accenten, geeft steeds een draai aan alles wat juist net niet klopt. En dit blijkt het begin van een hoop ellende en langdurige processen die door de empathische, vriendelijke Otto nauwelijks te dragen zijn. Hij wil steeds het gesprek aangaan, hij reageert steeds begripvol. Toch zal het allemaal niets helpen, helaas.
Otto zal ook nooit een toneelstuk of film over Annes dagboek gaan zien. Dat is, begrijpelijkerwijs, te beladen voor hem.


Helemaal erg wordt het als Otto beschuldigd wordt van vervalsing van het dagboek. Het boek moet onderzocht worden op echtheid. Hoe moeilijk zal dat geweest zijn.
Ook de dreigende sluiting van Het Achterhuis is een punt van veel emotie. Gelukkig is het bespaard gebleven.


Het hele boek is indrukwekkend, juist door de integere manier van schrijven. De lange, lange lijst van bronnen maakt dat je beseft hoe gedegen Sandra van Beek te werk is gegaan. Zij doet Otto Frank eer aan zonder hem op te hemelen. Ze heeft een boek geschreven die een prachtige getuigenis vormt over een man die vader bleef in al zijn facetten.


ISBN 9789493256781 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij Pluim | 5 juli 2022

© Dettie, 4 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER