Non-fictie

Kate Moore

https://www.kate-moore.com

 

Felix & Bolt
De avonturen van een buitengewone stationskat en haar kittenleerling
Kate Moore


Felix woont al een jaar of vijf op het station van Huddersfield (zie Felix, de stationskat) en is nog steeds het lievelingetje van al het personeel en van de (meeste) reizigers. Felix, die ondanks de jongensnaam een dame is, heeft zelfs een eigen Facebookpagina. Die wordt bijgehouden door Mark Allen, die als forens een van haar grootste fans geworden is. Zo kun je op de hoogte blijven van alles wat deze beroemde poes uithaalt en meemaakt. Ook lees je over de verslaggevers die komen, want ja, je bent beroemd of niet: daar is de krant ook als de kippen bij!


Felix heeft als taak muizen te vangen en ze jaagt ook de duiven weg. Die laatste probeert ze ook wel te vangen, maar de duiven zijn haar steeds te slim af. Zo heeft Felix de titel Hoofd Ongediertebestrijding gekregen!


Aan roem zitten dus ook nadelen: nu er zoveel fans op haar afkomen doet ze haar werk niet zo goed meer. Want die mensen komen niet met lege handen, en Felix lust al die lekkere hapjes ook wel. Ze wordt er behoorlijk lui van. En is te dik.
Maar zet zo’n eigengereid dier als deze poes maar eens op dieet!
Dat levert weer veel activiteit op haar Facebookpagina op.
Als ze depressief lijkt te worden, verzinnen de medewerkers van het station daar iets op. Juist. Dat wordt Bolt, de andere naam uit de titel.


Behalve dat je leest hoe het de katten vergaat, lees en leer je ook van alles over het reilen en zeilen van een station. En over de medewerkers zelf. Er staan foto’s in het boek en je kan de eigen pagina opzoeken: Felix and Bolt - The Huddersfield Station Cats.
Hoe een Amerikaanse schrijfster er toe komt om te schrijven over een Engels station – Huddersfield ligt ten zuidwesten van Leeds - wordt niet verteld.
Het boek houdt het midden tussen een roman en een non-fictieboek. Affiniteit met katten is waarschijnlijk wel gewenst, want het zijn de katten Felix en Bolt die de echte hoofdpersonen zijn.


Kate Moore studeerde Engelse literatuur in Boston  en is docent in Californië waar ze zelf vandaan komt.

ISBN 9789402710397 | Paperback | 328 pagina's | Uitgeverij HarperCollins | juli 2022
Vertaald uit het Engels door Erica Disco

© Marjo, 20 september 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER