Veganbijbel
Van bietenburgers tot chocolademousse en van pompoenlasagne tot kaneelbroodjes
Tessa Moorman
Tessa Moorman en Merel von Carlsburg startten in 2009 The Green Happiness en motiveerden zo duizenden vrouwen én mannen om gezonde en plantaardige voeding te proberen. Samen schreven zij vier boeken. Nadat Moorman en von Carlsburg ieder hun eigen weg gingen, schreef Moorman onder meer De Veganbijbel, verschenen in de serie kookbijbels van Green Happiness.
Een bijbel is een verzameling boeken, wat in dit geval resulteert in een verzameling recepten en wetenswaardigheden, voor degene die daar interesse in heeft. Een bijbel schrijft niet voor, maar biedt keuzemogelijkheden. En die zijn er volop in dit dikke kookboek.
We beginnen met een voorwoord van diëtiste Tessa Moorman. Zij heeft recepten ontwikkeld die ze wil delen vanuit ‘de behoefte om lekker, gezond en plantaardig te eten.’
Onderverdeeld in eetmomenten volgen dan zo‘n 200 recepten: ‘allemaal plantaardig, vaak glutenvrij en gemaakt van zoveel mogelijk verse onbewerkte producten.’
Maar voor we zover zijn, wordt er ingegaan op de vraag waarom je veganistisch zou gaan eten. Oftewel: waarom Moorman hiervoor gekozen heeft. Dat we bewuster om kunnen gaan met ons voedsel is zeker iets wat voor iedereen belangrijk is. Of je wel of niet toch voor dat stukje vlees kiest.
Denk er over na en maak je keuze.
En laat je door dit boek leiden als je kiest voor veganistisch. En ook als je dat niet doet…
Alle recepten zijn op veganistische basis, en al zal dat niet de bedoeling zijn van de schrijfster: als je bij een recept dat je lekker lijkt toch niet kiest voor haver- of sojamelk, maar de bekende melk van de koe gebruikt, dan is dat net zo lekker toch?
Voor je aan de recepten toe bent, wordt wel verteld hoe je bepaalde dierlijke producten kunt vervangen door plantaardige varianten. En waarom je dat zou willen doen. Ook wordt verteld hoe je, als je voor volledig veganistisch eten kiest, kunt voorkomen dat je een tekort aan bepaalde mineralen en vitamines krijgt. Zonder kant-en-klare vleesvervangers te kopen, die vaak te veel zout bevatten!
En dan eigenlijk: grasduinen in de recepten! Die overigens allemaal heel duidelijk worden weergegeven, met foto’s erbij. Dat is vooral handig als het gaat om bepaalde trucjes: chocolade tempereren, of wraps rollen met norivellen.
Bij de recepten staat aangegeven – naast natuurlijk welke ingrediënten je nodig hebt – of het een glutenvrij gerecht is, hoe moeilijk het te maken is – of dus juist niet - en andere wetenswaardigheden. De bereidingstijd, voor hoeveel personen, dat soort dingen.
Koekjes, taarten, snacks, maar ook gerechten voor het ontbijt, de lunch en de warme maaltijd volgen. En nog meer. Meer dan voldoende om inspiratie op te doen, en lekker te gaan kokkerellen.
En zoals gezegd: ook voor degenen die niet perse 100% veganistisch willen eten, want ze zijn makkelijk aan te passen.
Maar de veganbijbel is in de eerste plaats bedoeld voor degenen die wèl op de vegantour willen.
Laten we allemaal genieten van een rode-biethavermout, een nori-aardbeiensalade, kikkererwtenwraps met pompoen, of een romige tagliatelle met paddenstoelen!
Meer informatie op https://www.thegreenhappiness.com
Achter in het boek staat nog een lijst met groenten per seizoen, en een receptenindex.
ISBN 9789048859870 | Hardcover| 496 pagina's | Uitgeverij Carrera | november 2021
© Marjo, 28 december 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER