Non-fictie

Thierry Clech

http://www.thierryclech.com

 

Sunset on Ukraine
Thierry Clech


In augustus 2013 trok schrijver en fotograaf Clech door Oekraïne, niet beseffend dat dit de laatste vredevolle zomer zou zijn. In dit drietalig boekje geeft hij in het Frans, Engels en Nederlands een beeld van hoe het land er toen uitzag.


In zijn inleiding verwijst hij naar het verleden van kolen en staal, vervallen fabrieken, verouderde Russische auto’s, ouderwetse treinen, de ontploffing van Tsjernobyl die niet in de Russische media kwam, de 1 mei-optocht van 1986 die toch moest doorgaan, de blauwe lucht, de gele graan- en zonnebloemvelden.


In februari 2014 veranderde alles: het Russische leger viel binnen in de Donbas, in maart 2014 werd de Krim geannexeerd, in mei 2014 werden in Odessa 40 Russischtalige inwoners levend verbrand door ultranationalisten, die een gebouw in brand staken in een conflict tussen pro-Russische en pro-Oekraïense demonstranten. En vanaf 24 februari 2022 volgde de verwoestende oorlog en de zonsondergang.


De foto’s geven een mooi zwart-wit beeld van kerken, de zee, de natuur, de graffiti, heroïsche standbeelden uit de Sovjettijd, jonge koppels en oude mensen, een stripteasebar, de metro, meisjes en nonnen in traditionele kledij.


Maar de pagina’s van dit mooi verzorgde boekje zijn niet genummerd en bij de foto’s staat geen woord uitleg. Wie Russisch kent, ziet soms nog in welke stad de foto genomen is of dat een sms 0,15 Oekraïense grivnia per minuut kost. De andere lezers zullen zich afvragen wie of wat er op de foto staat. Een korte uitleg zou veel goed gedaan hebben. De auteur is van mening dat de foto’s niet de bedoeling hebben om te beschrijven en dat de uitleg de kosten van het boek zouden verhogen.


Na de oorlog mag Clech zijn reis nog eens overdoen om ons te tonen hoe het land er dan zal uitzien.
Hij mag dan ook wat meer vertellen over de bevolking, de economie, de godsdiensten, de talen en de problemen.


Nog een detail: hij noemt Brezjnev een Oekraïner: eigenlijk was hij in de eerste plaats een Rus, die in Oekraïne geboren is, er een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht en die zoals Chroesjtsjov, ervoor zorgde dat het Politbureau overwegend uit Russischtalige ‘Oekraïners’ bestond.


ISBN 978-94-616-1841-2 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Snoeck, Gent| 20 december 2022

© Jef Abbeel  juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER