Non-fictie

Vilan van de Loo

http://www.vilanvandeloo.nl

 

altVan Tim naar Bertje
Vilan van de Loo


Iedereen die ooit een geliefd huisdier heeft moeten missen weet hoeveel pijn dat kan doen. Vilan van de Loo beschrijft in dit boekje het rouwproces na het overlijden van haar rode kater Tim. Hun samenzijn was intens, ze vormden samen gedurende zeventien jaar een gezin. Des te moeilijker is dan te moeten accepteren dat het dier er niet meer is. Je mist een constante aanwezigheid, je maatje is weg. Hoe moet je nu verder?

Vilan koos er voor alle spulletjes die met Tim te maken hadden op te slaan in de berging en op zoek te gaan naar een nieuw maatje. Immers, ook met een nieuwe huisgenoot kun je rouwen om de vorige, makkelijk misschien zelfs, de nieuwe bewoner kan je helpen. Het werd Bastiaan.


‘Hij was groter dan ik had gedacht. Uit zijn ene oor miste een stukje, daardoor had hij net als Tim een raar oortje. Met een vinger aaide ik zijn vacht. Die was dik en zacht. Ik wriemelde achter zijn oor. Hij keek weg. Ik stopte.‘


Bastiaan werd omgedoopt: Adelbert Cornelis, roepnaam Bertje. De kater vond het best. Maar Vilan moest erg wennen. Beertje was niet Tim. En ze miste Tim nog steeds. Het zijn gevoelens die bij rouw horen: hoe kan iemand zomaar weg zijn? Je voelt zijn aanwezigheid nog, je ziet hem. Je komt een kamer binnen waar hij altijd was en je ziet hem. Maar hij is er niet.


Er zijn de speciale momenten, bijzondere dagen, waarop de overledene weer volledig in je gedachten opduikt – alsof hij ooit weggeweest is…


Maakt het uit dat het hier om een dier gaat, en niet om een mens? Nee dus. De gevoelens zijn hetzelfde. De rouw, het gemis, zelfs de schuldgevoelens - was ik er genoeg voor hem? - het moet een plek krijgen, terwijl het leven verder gaat. Vilan droomt over hem, en voelt zijn aanwezigheid, terwijl Bertje langzaam went aan zijn nieuwe tehuis en de bewoonster en laat weten dat hij er ook voor haar is, hij troost haar.
Maar dit boekje moest nog geschreven worden. Een eerbetoon aan een geliefde kater is het, maar vooral ook een boek dat laat zien dat je verdrietig mag zijn ‘al is het maar een huisdier’. Iedereen zal het op een eigen manier doen, en de manier van Vilan is zeker de slechtste niet.


Op de omslag van Van Tim naar Bertje staan de twee katers in een grafische weergave, waarbij vooral de ogen sprekend zijn. Het boekje heeft korte hoofdstukken, maar voor wie meer wil is er een boek met blogs van Tim, en de Website, Twitter- en facebookpagina van Huiskater Bert.


Vilan van de Loo heeft al ruim twintig boeken geschreven. Ze gaan vooral over geschiedenis (Nederlands-Indië) en literatuur.


ISBN 9789460224355| Paperback | 96 pagina's | LM Publishers | april 2017

© Marjo, 20 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER