Bestaat de Kerstman?
Een filosofisch onderzoek
Eric Kaplan
Het boek begint met een bericht aan de lezer. De schrijver zegt hierin dat het boek drie titels heeft, waarbij de auteur aangeeft dat hij de bedoeling heeft drie verschillende lezers aan te spreken. Lezers die willen weten of de Kerstman bestaat, lezers die over het begrip bestaan willen nadenken en ten slotte de lezers die willen nadenken over de bewering of er dingen bestaan die buiten het bereik van de wetenschap vallen.
Na dit bericht begint Kaplan met de beantwoording van deze vraag in delen van het boek met titels als Logica, Mystiek, Humor, Het Leven en Jij en ik onderverdeeld in hoofdstukken met onder andere titels als Deze titel gaat niet over wat er in het hoofdstuk staat en Is het slim om het stom aan te pakken. Vooral deze laatste titels doen vermoeden dat het boek de nodige humor bevat. Op de voorkant staat dan ook te lezen dat dit volgens Matt Groening, bedenker van de Simpsons 'Het grappigste filosofenboek sinds... nou ja aller tijden!' is.
Dat gevoel had ik na het lezen van dit boek echter niet. Voor mij springt Kaplan veel te veel van de hak op de tak met vage zinnen. Humor zit er absoluut in het boek, zeker in het deel dat over humor gaat, maar het is voor mijn gevoel wel heel erg Amerikaanse humor. Ik ben zelf meer gecharmeerd van Britse humor, die wat mij betreft wat genuanceerder is, maar niet minder openhartig. Daarnaast is het boek ook erg richting het Amerikaanse publiek geschreven met voorbeelden van televisieseries uit deze cultuur en aangezien ik die series niet ken spreken die voorbeelden mij ook niet aan.
De zoektocht die Kaplan onderneemt is echter wel interessant, vooral in deze tijd waarin bij ons de zogenoemde Zwarte Pietendiscussie zich afspeelt. In hoeverre, vraagt Kaplan zich af, is de Kerstman wat hij is en ook al weet men rationeel dat hij niet bestaat, wat is hij dan wel en wat betekent hij precies voor ons mensen? In zijn filosofische zoektocht naar die vraag en over wat is dat bestaan dan eigenlijk precies, zouden we ons ook kunnen afvragen of dat bestaan veranderd kan en mag worden.
Blijkbaar ligt dat heel gevoelig bij 'grote' mensen omdat zij zich er zo druk over maken, terwijl we het eigenlijk, net als bij de Kerstman om een feest voor 'kleine' mensen gaat. Waarom niet gewoon de Zwarte Piet veranderen in een andere Piet waarmee een nieuwe generatie kinderen opgroeit tot volwassenen als er mensen zijn die daadwerkelijk last hebben van het imago van de huidige Piet in onze samenleving? Kaplan gebruikt om het een en ander te verklaren, de logica van Russell en Wittgenstein, het mystieke denken van Boeddha, Tao en de vroege Middeleeuwen, maar ook humor uit Monty Python en de Big Bang Theory.
Kortom een boek met een interessante vraagstelling. Het beantwoorden daarvan had wat mij betreft wat minder jolig en meer helder gemogen, dan had ik het misschien ook eens kunnen zijn met Daniel Levitin. Hij zegt over dit boek dat 'Kaplan met grote helderheid een aantal diepste vragen over onze geest en ons begrip van de wereld behandelt in dit boek.' Ik heb dat niet helemaal kunnen ontdekken, maar een andere lezer misschien wel?
Eric Kaplan is schrijver voor en co-executive producer van The Big Bang Theory, de populairste sitcom in de Verenigde Staten. Eerder schreef hij o.a. voor The David Letterman Show en The Simpsons. Kaplan studeerde filosofie aan de universiteit van Harvard en werkt aan een proefschrift aan de universiteit van Berkeley.
ISBN 9789046817827 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | oktober 2014
Vertaald door Pon Ruiter
© Ria, 19 november 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER