Non-fictie

Bas Robben

Slowcooker
Bas Robben


In de Masterclass kookboeken, geschreven door verschillende kookboekenschrijvers, staat steeds één thema centraal. Dat kan een ingrediënt zijn, bijvoorbeeld havermout. Maar ook een manier van bereiden, zoals in dit geval: de slowcooker, het boek van Bas Robben.


Eerst is er een voorwoord waarin Robben vertelt dat de Amerikanen deze manier van koken een way of life vinden. Makkelijk is het wel, tenminste: als je niet iemand bent die spontaan à l’improviste zijn/haar maaltijden bereidt! Want bij deze manier van koken kun je beter zorgen dat je de spulletjes in huis hebt!
Hij kondigt ook aan dat een heleboel recepten een oosters tintje hebben. Hij is namelijk nogal dol op de Aziatische keuken. Dus ja, soms is een bezoekje aan de toko vereist!


Nog even wat feiten over de slowcooker zelf, en wat ook kan als je die niet hebt: een braadpan op een kleine gaspit met misschien een sudderplaatje. Of die pan in de oven!


Meer dan 50 recepten zijn het, onderverdeeld in de hoofdstukken: Ontbijt; Soepen; Klassiekers; Simpele Stoof;  Geweldige groente; Vlees en Wild en Desserts.


Een ontbijt uit de slowcooker? Dan moet je dat de avond tevoren wel bedenken (dus al eerder je ingrediënten bij de hand hebben) Maar dan kun je meteen genieten van haverpap, of shaksuka. Al of niet met nog wat extra stappen als je de pap uit de cooker gehaald hebt.
Taiwanese thee-eieren? Hm, doe maar niet als ontbijt, maar als bijgerecht is het vast wel lekker.


Voor wie al bekend is met de slowcooker is het bereiden van soep en een stoofpotje niet zo vreemd. Misschien wel de manier waarop, maar kippensoep met venkel of rundergoulash, even wat anders dan je dat kent, is vast heerlijk!
De simpele stoofgerechten zijn inderdaad wat minder ingewikkeld, al zal niet iedereen gewend zijn om varkenswangen of – buik klaar te maken, hachee vast wel!
Geweldige Groenten: daar vind je ook de niet zo Hollandse groenten: naast pompoen ook kidney- of edamamebonen.
Maar wat het ook is, het ziet er allemaal lekker uit, dus we gaan het gewoon eens proberen.


Dan stuit je al snel op het feit dat je dit met voorbedachten rade moet doen. Er staan nogal eens ingrediënten bij die je niet meteen in de super op de hoek kan halen.
Het was handig geweest als op de lege groene pagina’s wat meer info gestaan had over wat je waarmee zou kunnen vervangen.
Maar een echte lekkerbek of ook degene die wel eens wat anders wil, kan vooruit met dit boek!
Hét grote voordeel van slowcooking is natuurlijk dat die pan het werk doet, en je andere dingen kunt gaan doen. Of je gaat werken, zoals de Amerikanen dat schijnen te doen?


Culinair alleskunner Bas Robben hoort tot de nieuwe generatie culinaire journalisten. Hij schreef voor delicious. heeft recepten ontwikkeld voor Marley Spoon en ontwikkelt recepten voor een ouderenzorgcentrum. Eerder verschenen bij Good Cook Zuur (winnaar van de Gouden Garde Publieksprijs in 2016), Vet en Sous-vide.


ISBN 9789048864591 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Carrera | april 2023

© Marjo, 9 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER