Non-fictie

Anita Terpstra

alt

Het huis vol
Een geschiedenis van het naoorlogse grote gezin
Anita Terpstra


Anita Terpstra is bekend van haar thrillers, maar als journaliste is haar interesse breder dan dat. Zij kwam op het idee dat haar eigen afkomst, haar familie ook onderzoek waard was. Haar beide ouders zijn afkomstig uit grote gezinnen, iets wat in deze tijd als zeer bijzonder wordt gezien, maar in het verleden – niet eens zo lang geleden - heel normaal was. Haar vader Sake Terpstra is er een van de zeven en moeder Geertje Borger komt uit een gezin met veertien kinderen.


In een voorwoord begint ze te vertellen over haar oma Antje, die op haar 23e haar eerste kind kreeg. Op haar 42e beviel zij van een tweeling, haar dertiende en veertiende kind. - Anita Terpstra zelf was op haar 42e moeder van twee kinderen. - Hoe was het voor kinderen om op te groeien in zo’n groot gezin? Hoe was het voor de moeder om voor zoveel kinderen te moeten zorgen? En voor de vader, om er voor te zorgen dat het gezin te eten had? Om daar achter te komen, interviewde Anita de meeste van haar ooms en tantes. Hun verhalen vormen de hoofdmoot van dit boek.


Daarnaast geeft zij in tussenstukjes aan hoe de tijdsgeest was. Wat de invloed van de kerk was – de pastoor die langskwam als er even geen nieuwe aanwas kwam! Over het probleem al die monden te voeden in een tijd dat er nauwelijks voedsel was. Het was na de Tweede Wereldoorlog: schaarste alom, niet alleen aan etenswaren - het land was immers verwoest - maar ook aan bouwmateriaal.  Geen elektrische apparaten zoals wij die nu kennen - de wekelijkse was: 350 stuks! En dan te bedenken dat er slechts een keer per week schone kleren aangetrokken werden. En natuurlijk moesten ze leven zonder al die moderne communicatiemiddelen die er nu zijn. Nauwelijks 60 jaar geleden, de wereld was totaal anders dan die we nu kennen.

Dat beeld wordt geschetst in de verhalen van de familie Terpstra en de familie Borger. Over armoede en hechte banden. Over een harde opvoeding, waarbij het normaal gevonden werd dat je ouders je opsloten in een donkere kelder, of sloegen met een riem. Over de schande van zwanger raken buiten het huwelijk.
Hoe hebben de gezinsleden hun leven ervaren?


Wat natuurlijk ook wel meetelt bij deze ‘cultuurschok’ is het feit dat zij in Noord-Friesland woonden, bijna aan zee. Dat de gezinnen in dorpjes woonden geeft een ander tijdsbeeld dan wanneer dit over grote steden ging, maar veel blijft zeer herkenbaar.
Herkenbaar zijn ook de foto’s die in het boek opgenomen zijn.

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en tevens freelance journalist en redacteur. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. In 2009 debuteerde ze als misdaadauteur met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut) en de Crimezone Thriller Award. Van haar vierde thriller Anders (2014) werden de rechten aangekocht door Denoël, een Franse uitgever.


ISBN 9789048842537 | paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Hollands Diep | januari 2018

© Marjo, 23 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER