Non-fictie

Mooji

Een Uitnodiging tot Vrijheid
Direct ontwaken voor iedereen
Mooji


Anthony Paul Moo-Young alias Mooji is een begrip voor mensen die op zoek zijn naar verdieping en waarheid. Dat klinkt zweverig maar wie de you-tube filmpjes van hem bekijkt, begrijpt al snel dat Mooji niets liever wil dan mensen helpen om zo tot een vrij, rustig en harmonieus leven te komen waarin veel problemen zijn weggevallen.


Tijdens de Satsangs (bijeenkomsten) kunnen mensen namelijk levensvragen stellen aan Mooji en met veel humor én veel wijsheid geeft hij antwoord, zodat de mensen zien dat waar ze mee worstelen vaak van geen belang is. Hij helpt mensen zichzelf in al hun mooie glorie te ontdekken en het leert ze hoe ze hun vaak storende ego kunnen uitschakelen. Maar ook laat hij ze zien hoe mensen vanaf hun jeugd tot nu geconditioneerd worden in allerlei opzichten. Het is de kunst om dit in te zien en weer terug te komen bij wie je wérkelijk bent.
Elk persoon die Mooji tijdens een Satsang een vraag stelt, wordt met respect behandeld en krijgt een uitgebreid en liefdevol antwoord waarmee ze verder kunnen.


Helaas is het zo, dat veel mensen gelijk afhaken als ze horen over mensen als Mooji en ze zien niet veel meer dan een man in een lange jurk die - weliswaar met veel liefde - praat over je ware zelf, je leeg maken, je mind buiten laten etc. Het is erg jammer voor hen dat ze die deur naar de woorden en lessen van Mooji gelijk dichtslaan zonder hem het voordeel van de twijfel te geven, want het kan veel mensen helpen dingen in te zien waarvan ze zich niet beseffen dat ze daardoor zo'n moeite met bepaalde zaken hebben.


Voor diegenen die toch meer willen weten over een leven leiden zonder worsteling is het mogelijk heel interessant en leerzaam om naar hem te luisteren. Mooji heeft namelijk een wijsheid waarvan je voelt dat het échte wijsheid is en in dit boekje is daarover te lezen. Mooji laat iedereen vrij. Je moet niets maar je mag en kan met zijn woorden doen wat je wil.


Mooji richt zich in dit boekje rechtstreeks tot de lezers en nodigt ze uit om binnen te komen. Nadat hij verzocht heeft je schoenen buiten te laten, zegt hij:  "Laat ook je mind buiten, want die zal alleen maar in de weg staan van wat je werkelijk wenst te vinden." en daarmee begint zijn begeleiding in de reis die je via dit boekje gaat volgen. Als je echt helemaal leeg bent, dus als je je hoofd en alle gedachtes 'buiten' hebt gelaten - en Mooji geeft aan wát er allemaal in je hoofd kan zitten -  kun je binnenkomen...
En die plek waar je je dan bevindt, beschrijft hij ook, hij laat zien wat voor enorm verschil het is als je niet steeds alles interpreteert of een naam geeft én niet vast blijft zitten in gedachtes en denkbeelden. Binnen is alles zoals het is, niet meer, niet minder.


'Nu zegt de mind misschien: 'Dit is saai! Er is hier niets! Wat heeft het voor zin? Dit leidt nergens toe. Dit is allemaal slechts gepraat. Rationeel begrijp ik het, maar het helpt me niet.'


Maar dat is de truc van je geest, je ego, die je misleidt. Mooji vertelt wat er gebeurt als je naar die afleidende stem luistert, dan val je weer terug in de maalstrrom waar je juist zo graag afscheid van wil nemen. Vervolgens, als je je geest weer leeg hebt kunnen maken, stelt hij allerlei vragen over de toestand van Zijn waarin je je op dat moment bevindt.
Ook dat zal voor mensen die het boekje even snel snel lezen heel vreemd en misschien wel eng zijn, omdat het een heel andere manier van kijken/leven is dan je gewend bent. Je bent zo gewend op een andere manier op dingen te reageren en ervaringen gelijk te benoemen dat het moeilijk is om dat niet te doen en deze nieuwe ervaring te accepteren.
Mooji laat zien wat het is dat zo vreemd aanvoelt en helpt je daarmee om te gaan.


Volg me zorgvuldig. Lees langzaam. Haast je alsjeblieft niet.


Aanvankelijk was ik bang dat dit boekje, gezien het uiterlijk, vol met alleen maar spreuken en citaten van Mooji zou staan, maar gelukkig is dat niet het geval en doet het boekje recht aan de man en zijn manier van doen. Mogelijk dat de taal, het woordgebruik, voor mensen die nog nooit met deze manier van denken in aanraking zijn geweest aanvankelijk wat vreemd of lastig is, maar als je er eventjes goed voor gaat zitten is het in feite heel helder.
Mooji heeft met dit kleine boekje een fijne, korte maar krachtige handleiding gegeven om dichter bij jezelf te raken en een vrij leven te leiden door je te leren hoe je alle 'stoorzendertjes' en afleidingen uit je hoofd kunt laten verdwijnen en alles te laten zijn zoals het is.


ISBN 9789492995186 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Samsara | juni 2019
Afmeting 10,6 x 15,5 cm

© Dettie, 20 augustus 2019

Lees de reaties op het forum en/of reageer, klik HIER