Wandelparadijs Nederland
te voet door alle provincies
John Jansen van Galen
Stel je je voor dat je tussen een groep wandelaars zit en de verhalen over mooie wandelgebieden vliegen over en weer. Iedereen weet wel een mooie route en de groep steekt elkaar aan met hun enthousiasme. De een vertelt over de 'pijltjesroute'wandeling die gevolgd is, de ander heeft het over lange paden in Nederland die ze gelopen hebben, zoals het bekende Pieterpad, de volgende haalt een boekje uit zijn zak...
Ziehier de toonzetting van dit boek. John Jansen van Galen wandelt al meer dan veertig jaar met zijn verloofde, Corrie Leefhouts, tevens de fotografe van dit boek, door Nederland. Hij vertelt over zijn wandelingen zoals wandelaars onderling kunnen doen. Dat maakt dat het boek makkelijk en plezierig wegleest.
John Jansen van Galen zelf noemt zijn belevenissen 'impressies' en dat is precies het goede woord voor zijn verhalen. Hij vertelt veelal niet waar de wandeling begint of eindigt maar noemt een pad, streek, gebied, wandelroute en geeft daarna weer wat hij daar zag, voelde, en beleefde. Zoals bijvoorbeeld het onderstaande deel van een impressie over het Domelapad in Groningen.
"[...] De complete afstand van deze langeafstandswandelroute bedraagt tot Lauwersoog 150 kilometer en je kunt kiezen tussen de landroute en de dijkroute, maar wij namen natuurlijk die laatste, met uitzicht op kwelders, op de lange palissaden in het modderige buitendijkse land, en soms Schiermonnikoog in de verte. De stilte was indrukwekkend, je hoorde 'alleen de wind, het gekrijs van meeuwen, het geblaat van schapen', noteerde ik. Nooit zoveel schapen gezien als toen, duizenden. [...]
Leuk en apart is het verhaal over het ontstaan van het beroemde Pieterpad, dat de schrijver ook gelopen heeft en zelfs meerdere keren enkele etappes opnieuw liep omdat het zo mooi was. 'Het leidt je door Nederland alsof het land bestaat uit natuurgebieden, landgoederen en boerenland, en er nauwelijks woonwijken en fabrieksterreinen bestaan.
En over landgoederen gesproken, de schrijver weet ons te vertellen dat deze steeds vaker worden opengesteld voor publiek, zodat er, ondanks groenverlies door wegen en woningbouw, toch ook veel natuurgebieden en parken bij komen in Nederland.
Makkelijk is dat de wandelingen die de John Jansen van Galen gemaakt heeft, per provincie zijn ingedeeld. Maar wat ik mis zijn de routekaarten. We zien wel de provincie afgebeeld met enkele 'stickerachtige' minifoto's op de plekken waar de schrijver en zijn verloofde gelopen hebben maar geen papieren routebeschrijving erbij. Dat heeft een reden. Op internet is bijna alles te vinden, schrijft Jansen Van Galen, dus waarom zal je alles nog een keer afdrukken in een boek? Daar is wat voor te zeggen natuurlijk, maar persoonlijk vind ik het prettiger de kaart gelijk bij het verhaal te zien.
Wel staat per provincie de verwijzing naar de zeer uitgebreide wandelzoekpagina.nl waar je de door de Wandelzoekpagina geselecteerde wandelingen bij de hoofdstukken uit het boek kunt vinden (zie de link). Op die pagina's zijn ook routebeschrijvingen te vinden én kaarten die je, als je een abonnement hebt - dat vrij goedkoop is - gratis kunt uitprinten.
Het is verder een leuk boek om te lezen, de verhalen werken aanstekelijk, de schrijver is zeer enthousiast, maar diep in mijn hart had ik er meer van verwacht. De impressies zijn vlot, goed en soms zelfs een beetje poëtisch geschreven maar het specifieke van een gebied komt niet altijd helemaal goed uit de verf.
Toch is het voor elke wandelaar zo goed als zeker een boek waar zijn of haar hart, sneller van gaat kloppen. Overigens is het ook een prima boek om cadeau te geven.
ISBN 9789460038518 | Paperback met flappen | 301 pagina's | Uitgeverij Balans | februari 2018
© Dettie, 16 oktober 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER