Non-fictie

Marlou Reijnders

Visagie by Marlou
Marlou Reijnders


"Schoonheid zit in ons; soms moet je het alleen een beetje helpen."


Vroeger plaagde mijn vader mij altijd als ik me stond op te maken. 'Rembrandt is weer bezig' zei hij dan. Toch was het eigenlijk best een goede opmerking want goed make-up kunnen aanbrengen, visagie, heeft inderdaad wel iets van schilderen, een kunstwerk maken. Door dit boek ontdek je dat visagie een vak, een vorm van kunst, van creëren, is en de schrijfster, Marlou Reijnders, is de kunstenaar.
Ze vertelt dat visagie vroeger niet als vak gezien werd, het was meer een hobby. Marlou was van het tegendeel overtuigd en inmiddels bestaat er een visagie-opleiding opgericht door Marlou Reijnders zelf. Haar vak is inmiddels meer dan erkend en ze heeft veel mooie klussen voor film, televisie, catwalk mogen doen maar haar liefde ligt vooral bij de make-overs.
Ze vindt het heerlijk om van de mensen die zij behandelt hun mooiste kanten, hun uitstraling, hun persoonlijkheid naar voren te laten komen en te benadrukken. 'Visagie is leren kijken' zegt Marlou en ze laat ons nu meekijken middels dit boek.


Marlou Reijnders legt uit dat alles valt of staat bij een goede ondergrond die aangebracht wordt met schone materialen. Schilderen kun je ook niet op een smerig doek, met een vuile kwast vol klontjes, zo kun je ook geen mooi resultaat verwachten als je make-up aanbrengt op een vuile huid met kwasten of sponsjes vol korrels en oude make-up. Houd alles, zowel huid als materialen, goed schoon is dan ook het dringende advies
Een goede, bij de persoon passende, foundation (basismake-up) aangebracht op gezicht en nek is essentieel voor het welslagen van het beoogde doel.  Marlou maakt duidelijk waar je op moet letten bij de aanschaf van foundation en welke foundation geschikt is voor welk huidtype. Verder vertelt zij hoe je het beste deze basislaag kunt aanbrengen zodat het een mooi egaal geheel wordt. Ook wordt duidelijk weergegeven hoe je bijvoorbeeld een breed gezicht smaller kunt laten lijken of hoe je een lang gezicht door make-up wat korter en breder kunt laten lijken.
Daarna komt de oogmake-up aan bod. Op foto's kunnen we zien hoe je dit aan kunt brengen en voor welke ogen (groot, klein, bol etc.) welke techniek het beste is. Persoonlijk vind ik het oogmake-up gebruik vrij overdadig, zoveel zal ik zelf niet gauw aanbrengen, maar het resultaat is wel schitterend, het zijn ware kunstwerkjes, de ogen sprankelen je tegemoet. Vervolgens wordt er, ook via foto's, aandacht besteed aan wenkbrauwen en lippen en hoe je bepaalde lijnen kunt corrigeren zodat kleine foutjes wegvallen of mooie lijnen benadrukt kunnen worden.


Daarna volgen mijn favoriete pagina's waarop de speciale make-up zoals voor een bruid of de feestelijke, verleidelijke & stijlvolle make-up wordt getoond. Je ziet bijvoorbeeld een prachtig 'naturel' bruidje die natuurlijk heel geraffineerd zo naturel gemaakt is. En een vampachtige dame met schitterend opgemaakte ogen die je verleidelijk aankijken. Als je zin hebt om eens te kijken hoe je er met deze make-up zelf uit zal zien dan kan dat want hoe je dit moet aanbrengen wordt duidelijk weergegeven in het boek. Ook komt, beknopt, make-up voor brildragers en mensen met een donkere huid aan bod evenals make-up voor video- en fotoshoots. Haarstyling laat Marlou op enkele tips na over aan de kapper, die is daarin de vakman, niet zij.
Kortom, in dit boek wordt goed duidelijk gemaakt wat het vak visagie inhoudt en haar visie daarover...


"Ik heb er moeite mee als mensen worden omschreven als bepaalde 'types' en daar bepaalde kleuren en stijlen aan toegekend worden. Ik geloof niet dat mensen in hokjes geplaatst kunnen worden: iedereen is alles. Het heeft te maken met emotie, met het moment, niet met type. Je lekker voelen en dat uitstralen!"


ISBN 9789086662913 Paperback met flappen 111 pagina's Uitgeverij Boekenplan 16 mei 2013
Met kleurenfoto's 

© Dettie, 24 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER