Non-fictie

Aad van Diemen & Erik van der Hoeven (red)

Stad en Plant
Aad van Diemen & Erik van der Hoeven (red)


Onbewust zie je ze overal, de plantjes die tussen stoeptegels groeien of ineens tussen muur en tegel tevoorschijn piepen.
Per jaar komen minimaal vijftig nieuwe exoten (planten uit andere werelddelen) in Nederland en die verschijnen bijna allemaal het eerst in de stad. Van sommige planten is de herkomst nauwelijks te achterhalen. De zaadjes kunnen tijdens het laden en lossen ontsnapt zijn maar de vogels dragen ook hun zaadje bij. FLORON doet veel onderzoek gedaan naar deze stadsplanten en heeft strikte regels wat betreft het tellen en melden van deze planten.


In dit boek worden vervolgens heel veel planten getoond en beschreven die je zoal aan kunt treffen in de stad. Veel planten zul je direct herkennen alleen wist je hun naam niet.
Het frappante is dat er ontzettend veel planten ook eetbaar blijken te zijn zoals brandnetel, vogelmuur en grote zandkool (wilde rucola). Er groeit zelfs 'straat'spinazie en iedereen weet dat je daar sterk van wordt - popeye at elke dag een blik spinazie leeg - doordat er ijzer in zit.


Erg leuk is de vondst van strapaprika oftewel een paprikaplant die in een kier tussen een stoeptegel en de gevel van een winkel stond. Vermoedelijk is het zaadje daar per ongeluk terechtgekomen en gaan ontkiemen. De foto is alvast schitterend. Maar ook de dadel, kiwi, vijg en zelfs de perzik en chia blijken goed te wortelen op deze extreme plekken. We zien een kiwi als het ware uit een muur groeien.
Het is ook eigenlijk jammer dat veel mensen een hekel hebben aan planten tussen de voegen van stoeptegels groeien, want als je de foto's ziet dan blijkt pas hoe mooi ze eigenlijk zijn.


De kleine hoeveelheid aarde tussen trottoirbanden en de rest van de weg, stoep of pad blijken ook een uitstekende plek voor plantjes te zijn. We zien bijvoorbeeld ineens zilverschildblad en voorjaarsganzerik gezellig staan te bloeien op hun piepkleine 'landgoedje'.
Er zijn in de stad overal struikjes, klimplanten, schijnaardbeien, schijnpapaver etc. te vinden naast de parken, en stadstuinen. Al die planten zijn eigenlijk een uniek fenomeen in een stenen omgeving.


Bij al die planten staat een beschrijving en een verhaal over herkomst of bijzonderheden in gebruik.
Het zoekgebied speelt zich voornamelijk af in Breda en Rotterdam maar ook enkele andere plaatsen zijn bezocht.


Een ontzettend leuk boek dat je op een andere manier naar je omgeving laat kijken.


ISBN 9789056158668 | Paperback | 192 pagina's| Uitgeverij Noordboek | 20 april 2022

© Dettie, 5 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER