Non-fictie

Latha Jay & Valerie Inez

Shadow work journal for self-love
Latha Jay & Valerie Inez


Schaduwwerk bestaat al zo lang als de mensheid, maar werd begin 1900 gepopulariseerd door psychoanalyticus Carl Jung. Volgens hem zijn de donkerste delen van je psyche ‘negentig procent goud‘, maar alleen als je ze durft aan te kijken. (wikipedia)


"In je schaduwkant liggen alle stukjes van jezelf verborgen die afgewezen en onderdrukt zijn. Emoties, karaktereigenschappen, herinneringen, geheimen, dromen, verlangens, angsten en impulsen. In je schaduwkant liggen ook (onverwerkte) trauma’s verborgen. Je schaduwkant begint zich al te ontwikkelen als je nog jong bent."
Bron: Holistik

Het onderdrukken van jouw schaduwkant kan een grote invloed hebben op jouw leven.

"Langdurig onderdrukte emoties kunnen op zoveel andere manieren de kop opsteken. Jarenlange stress kan zich uiten als ziekte, angst en andere chronische problemen. [...]"


De schaduw verschijnt steeds in je leven door triggers, projecties en patronen. De schrijfsters leggen duidelijk uit wat met deze woorden bedoeld wordt.
As je herhaaldelijk wordt getriggerd, je emoties projecteert (bijv. het ligt aan de ander etc) en negatieve patronen herhaalt, leef je een beperkt, uitputtend leven. Maar als je compleet eerlijk tegen jezelf bent en jouw schaduwkant onder ogen durft te zien dan vind je uiteindelijk meer vrede en vrijheid. Niets beperkt je meer.


Latha Jay & Valerie Inez willen je helpen om jouw eigen schaduwkanten onder ogen te zien, te belichten, en niet langer weg te duwen. Oude jeugdwonden genezen helpt jou om beter te functioneren in je huidige leven. Dat is niet makkelijk "Als je naar het werk kijkt dat voor je ligt, lijkt het misschien overweldigend en onmogelijk, maar weet dat de angst om het werk te doen meer energie kost dan het werk zelf."
'Je moet het voelen om te helen,' zeggen zij.


Er volgen vele tips over o.a. hoe je je kunt voorbereiden om met jouw schaduwzijde aan de gang te gaan en dan begint op bladzijde 30 het eigenlijke werk.
Dat werk bestaat o.a. uit opdrachten.
Aanvankelijk staat op elke linkerpagina een opdracht die eerst wordt uitgelegd waarna de uiteindelijke opdracht in een apart kader volgt. 
Aan de rechterkant is een blanco pagina met schrijflijnen waarop je de opdracht kunt uitvoeren.
Verderop, vanaf pagina 66, staan alleen een aantal vragen die je ook in het boek kunt beantwoorden. Op elke pagina, dus zowel links als recht staat een vraag/opdracht.


De opdrachten zijn zeer direct, bijvoorbeeld:
- Beschrijf hoe je jezelf behandelt als je je inspiratieloos, verward of verloren voelt. Ben je aardig of hard voor jezelf?
- Bij wie of welke groepen draag je een masker om het gevoel te krijgen dat je erbij hoort. Wat verbergt dit masker. Beschrijf waarom je je schaamt voor deze aspecten van jezelf.
- Wat is een nieuwe grens die je zou moeten stellen om jouw welzijn te beschermen? Hoe ga je deze grens handhaven bij jezelf en bij andere mensen?
- Wat is de grootste belofte die je jezelf hebt gedaan en die je hebt vefbroken> waarom heb je dit verbroken? Hoe voel je je daarover? Wat zou er anders geweest zijn als je je aan die belofte had gehouden?
- Welke relaties in je leven dienen je niet meer. Wat zou er gebeuren als je deze relaties loslaat.


In totaal zijn er ca. 55 zelfreflecterende vragen.


Het is met recht een zelfhulpboek, een journal of persoonlijk boek waarin je dingen vastlegt, beantwoordt. Het opschrijven van de antwoorden levert een manier om op het persoonlijke vlak te groeien. Het geeft je inzicht in wat er goed gaat en in wat er beter kan. Het leert om gebeurtenissen uit het verleden te belichten en eventueel te verwerken. Het leert je jezelf en je onderliggende schaduwkant beter kennen.
Er is verder geen begeleidende tekst, er zijn alleen de vragen en die mag je in willekeurige volgorde beantwoorden.

Voor mensen die graag schrijven en oprecht wat aan hun blokkades willen doen kan dit journal een mogelijkheid zijn verder te komen.
Voor mensen met ernstige trauma's kan het misschien té confronterend zijn of misschien juist niet, ze kunnen het ook prettig vinden om de vragen in hun eigen tempo, op hun eigen manier te bekijken en de dingen die nog té moeilijk zijn overslaan en te bewaren voor later.

Persoonlijk mis ik verdere begeleiding wel, ik hou van uitleg en toelichting en wat dieper gaan, maar begrijp ook dat je zelf aan de slag zal moeten als je dingen wilt oplossen of onder ogen wilt komen. En daar voldoet dit boek prima aan.


ISBN 9789021047669 | Paperback | 140 pagina's | Luitingh Sijthof | 5 december 2023
Vertaald door Nikki Greveling

© Dettie, 16 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER