Van wafel tot koek
Gebak uit het hart van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar
Regula Ysewijn
Dit is een heel bijzonder kookboek! Het is namelijk veel meer dan dat. Zeker: er staan recepten in, heel veel zelfs, maar wat dit boek bijzonder maakt is dat er bij die vele recepten verteld wordt wat de achtergrond is, en dat in historische context. Het bevat voornamelijk Vlaamse receptuur, dus laten we het ‘lekkerste’ uit België eens nemen als voorbeeld. De wafel…
Voor je daadwerkelijk de recepten ziet, zijn er vier pagina’s met informatie.
Zo lees je dat deze Belgische wafel in 1874 werd beschreven door Philippe Cauderlier in het eerste kookboek waarin er recepten met regionale Belgische namen staan. Dat recept zoog hij niet uit zijn duim natuurlijk, er werden eerder al wafels gebakken. Later ontstonden de varianten, en werd de wafel in Amerika populair. Regula Ysewijn legt vervolgens uit hoe ze gebakken werden, met de verschillende vormen en soorten wafelijzers, en voor welke gelegenheid. Daarna komen de recepten, een stuk of veertien verschillende wafels. Ieder recept is voorzien van een prachtige, paginagrote foto, waar je soms ook de schrijfster zelf op kunt spotten.
Bij ieder onderdeel – wafels, brood, pannenkoek, vlaai en nog meer – zijn op de foto's, zo legt Regula in een nawoord uit, alleen maar servieswerk gebruikt van Hollandse of Vlaamse makelij.
Ieder recept wordt duidelijk uitgelegd, er is een lijst met ingrediënten, een stukje geschiedenis, informatie over de herkomst en wanneer het gegeten werd. Ook wordt vermeld waar Regula de recepten gevonden heeft (bibliografie achter in het boek) en welke aanpassingen er eventueel mogelijk zijn.
Zeker krijg je onmiddellijk zin in al dat lekkers, en bij vele baksels kun je wel meteen aan de slag, maar het is toch wel handig om dit met voorbedachte rade te doen. Zo zal je niet altijd kwark of anijszaad in huis hebben. Of koolzaadolie, maar dat kun je wel vervangen door olijfolie. Zo kan iedereen aan de slag om Gauffre de Tournai te maken. Of Piotten, Of geutelingen. Nonnevotten, zoals we die kennen in Limburg, en al dat lekkers dat we eten rond 6 en 25 december!
Er is zoveel meer te zien in en dus ook te vertellen over dit boek, dat waarlijk een kunstwerk is. We lezen dat kunst, vooral dat van Bruegel, een bron van informatie is geweest. Met de foto’s van die schilderijen erbij. Leuk zijn de weetjes: hoe zijn donuts ontstaan? En een vlaai hoeft niet eens een bodem te hebben! Dat het deeg voor taaitaai dagen of zelfs weken voor het afbakken gemaakt wordt is ook nieuw. En zowaar, wat ik me altijd al afvroeg; het verschil tussen speculoos en speculaas wordt uitgelegd.Voorin het boek een voorwoord van historicus Annie Gray, dan een inhoudsopgave, de receptenlijst met handige indeling, een korte geschiedenis van de Lage Landen, met kaart. Regula vertelt iets over zichzelf en over de totstandkoming van dit boek. Achterin het boek vind je nog praktische informatie, een dankwoord, bronnen en verwijzingen en een handig register. Zelden zo’n volledig kookboek gezien!
Regula Ysewijn is culinair auteur en fotograaf. Ze heeft een bijzondere interesse in historische recepten en de evolutie van onze eet- en drinkcultuur. Daarnaast is Regula jurylid van Bake off Vlaanderen, de Vlaamse serie van het Britse programma The great British bake off.
ISBN 9789048859757 | Hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij Carrera | december 2022
© Marjo, 8 februari 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER