Non-fictie

Massimo Vacchetta en Antonella Tomaselli

https://www.facebook.com/massimo.vacchetta

https://www.facebook.com/antonella.tomaselli

 

alt25 gram geluk
hoe een egeltje je leven kan veranderen
Massimo Vacchetta en Antonella Tomaselli


Massimo Vacchetta is dierenarts, maar tevreden over zijn loopbaan is hij niet meer. Wat dan wel? Hij weet het niet. Zijn vriendin Greta stelt voor dat hij een praktijk voor kleinere dieren begint. Zijn patiënten zijn namelijk vooral koeien die moeten kalveren. Maar is huisdieren chippen en vaccineren dan wel zijn levensdoel? Hij betwijfelt het, maar is toch gaan werken in een praktijk met vooral kleine dieren. Dan ziet hij op een dag dat hele kleine diertje.


‘Het egeltje had zijn oogjes nog dicht. Zijn huid was helemaal roze, zonder vacht. Zijn stekels waren wit en zacht en zaten een beetje door de war. Ze staken vlak achter zijn piepkleine oortjes omhoog en liepen verder over zijn rug.’


De egel is een vrouwtje, een weesje. Later zal Massimo haar Ninna noemen, en ze zal altijd zijn speciale egel blijven. Aanvankelijk heeft hij geen idee wat hij met het diertje moet. Zo totaal anders is het dan de boerderijdieren die hij gewend is!
Om de drie uur voeden, maar waarmee? En ze is koud, hoe warm je zo’n beestje op? Wat wil het diertje duidelijk maken met dat zachte gehuil?
Ze weegt slechts 25 gram als Massimo voor haar begint te zorgen. Door haar raakt hij verslingerd aan egels. En al snel weten andere dierenartsen dat en zij verwijzen mensen die een zieke egel hebben gevonden naar hem.
Langzaam rijpen er plannen om een officiële egelopvang te beginnen, maar dat blijkt niet zomaar te kunnen. En hij kan het ook niet alleen. Gelukkig zijn er meer mensen zoals hij, mensen wiens hart speciaal voor egels klopt. Vooral voor Ninna, het kleine egeltje dat zijn leven weer een doel geeft.


Het moeilijkste blijkt het loslaten. Met je verstand weet je dat: egels horen niet in een afgebakende ruimte, hoe groot en hoe mooi die ook is. Egels moeten in de vrije natuur voor zichzelf zorgen en als je een egel eenmaal zover hebt opgelapt dat het diertje het zelf ook kan, moet je het loslaten. Ook Ninna, als zij eenmaal opgegroeid en sterk is. Maar Massimo lijkt wel verliefd op zijn eerste egel…

Dat is wat het boek heel erg uitstraalt: verliefdheid. De liefde voor egeltjes, ook als ze bijten, ook als hun stekels je huid doorboren tot bloedens toe, je accepteert hen, en blijft ze liefdevol verzorgen. Massimo en zijn helpers zijn ware dierenvrienden.


De Italiaan Vacchetti, die dit boek samen schreef met Antonella Tomaselli heeft het geluk om in een omgeving te wonen waar egelopvang gerealiseerd kan worden. Daarbij werd hij geholpen door Remigio Luciano, de oprichter van het CRAS, Centro Recupero Animali Selvatici in Cuneo.
In het boek zijn ook foto’s opgenomen. Vertederend, zo’n klein wezentje op een mensenhand…


ISBN 9789400509115 | hardcover | 192 pagina's | Uitgever Lev. | september 2017
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Marjo, 28 november 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER