Non-fictie

Tara Stiles

http://tarastiles.com

 

Yoga helpt
makkelijke oefeningen voor meer dan 50 aandoeningen
Tara Stiles


Flaptekst:
Yoga kan veel aandoeningen voorkomen en genezen. Tara Stiles laat zien hoe eenvoudig en doeltreffend yoga is bij allerlei kwalen: oude sportblessures, rugpijn, allergieën, en zelfs bij katers. Je hoeft niet naar een yogastudio, thuis op de bank kan het ook. Als je kunt in- en uitademen, kun je aan yoga doen. Dit boek biedt gemakkelijke en leuke oefeningen. Op de foto's worden de poses voorgedaan door de auteur, zodat meteen duidelijk wordt hoe het moet.

----

Omdat ik weet dat yoga inderdaad kan helpen om je beter te voelen was ik erg benieuwd naar dit boek. Bij ontvangst werd het ook bijna meteen opengeslagen en gelezen. Eindelijk eens een boek waarbij je zonder in kleermakerzit (wat me mijn hele leven al niet lukt) te moeten zitten yoga-oefeningen kunt doen. Vooral dat 'thuis op de bank kan het ook' trok me aan. Hoe ouder je wordt hoe minder soepel je bent, je vouwt jezelf dan niet meer zo makkelijk in allerlei vormen. Ik ben al enigszins bekend met yoga en doe ook regelmatig enkele yogaoefeningen- op de bank of rechte stoel - wat me zeer goed bevalt.


Tara Stiles is de persoonlijke trainer van Deepak Chopra staat op de cover, dan moet je toch wel wat in huis hebben. Vol verwachting begon ik het boek te lezen. Het begint met een voorwoord van de genoemde Deepak Chopra waarin hij vertelt over de voordelen van het beoefenen van yoga. Yoga maakt dat je lekkerder in je vel zit en helpt je makkelijker met stress om te gaan en op nog veel meer lichamelijke zaken heeft het een positief effect. Daarna volgt de introductie van de schrijfster Tara Stiles. Ook zij roemt de voordelen dat yoga kan opleveren en vertelt in hoofdstuk 1 wat yoga is. Ze noemt het een ultieme vorm van zelfstudie. 'Je duikt diep in jezelf en komt als nieuw weer boven, klaar voor wat komen gaat. Yoga gaat veel dieper dan een beetje stretchen.' [...]
Yoga gaat over het erkennen van jezelf en goed zijn voor jezelf van binnen uit. 'Geef jezelf aandacht, dan komt yoga vanzelf' zegt Tara. Hoe langer je aan yoga doet, hoe beter je je gaat voelen. Leven in het hier en nu, observeren zonder oordeel, is wat yoga je leert.
Daarna valt Tara een beetje in herhaling en blijft vertellen, steeds op een andere manier, hoe goed yoga voor je is maar uiteindelijk komen we dan toch bij hoofdstuk 3 waarin diverse ademoefeningen staan beschreven, de wisselende neusademhaling is goed als je verkouden bent, de vuuradem zorgt dat je snel opwarmt als je het koud hebt. En zo staan er meer 'soorten' ademhaling beschreven.


En dan belanden we bij deel 2 waarin de yogaoefeningen staan die je kunt toepassen om allerlei aandoeningen te verhelpen, te beginnen bij Acne, te eindigen bij Zzzz... lekker slapen.
Na een uitleg over wat acne eigenlijk is en waarom deze oefening goed is volgen drie foto's waarop de oefeningen te zien zijn met uitleg. Acne verhelp je door een oefening getiteld de plank. Ook een zijwaardse plank wordt aanbevolen.  Ik heb deze laatste geprobeerd maar het lukte me met geen mogelijkheid. Ik viel steeds om en het is erg zwaar om op één arm te rusten.
En hiermee ben ik gelijk bij mijn grote bezwaar wat betreft dit boek. Veel oefeningen zijn helemaal niet makkelijk, ze zijn zelfs vrij moeilijk. Bijvoorbeeld:

Bij angst maak je het wiel, de brug, de halve hoofdstand en de handstand met L-vorm dat is handstand waarbij je één been naar beneden laat bungelen. Het zou je bijna nog angstiger maken. Vooral het wiel en een losse handstand maken zie ik iemand niet zo gauw doen.


Heb je geen lol in het leven... doe de danser! (zie afbeelding)  Of... doe de handstand en loop een eindje op je handen! Of... laat je voeten vanuit de handstand in een radslag achterover op de grond komen zodat je een bruggetje maakt! Als ik dat allemaal ineens zou kunnen zou ik inderdaad nog meer lol in het leven krijgen! Maar ik vrees dat deze yogaoefeningen mij snel het ziekenhuis in helpen...


Heb je een kater? Ga op je hoofd staan! Dat is overigens ook goed tegen verkoudheid. 


Heb je slappe borstspieren dan doe je o.a. de kraai. Dit is zo te zien iets voor zeer gevorderde yogabeoefenaars en ik vraag me af of je deze oefening dan wel nodig hebt, want als je dit kunt moet je hele lijf vrij gespierd zijn, inclusief de borstspieren. Ook dezijwaardse plank is goed voor de borstspier maar daarbij moet je ook nog één been intrekken en je voet laten rusten op het bovenste deel van je ander been. Jawel!


De oefeningen tegen overgewicht/obesitas komen eveneens vreemd over. Je ziet de mooie, zéér slanke Tara in een prachtige kleermakerzit mediteren, dat zou een zwaarlijvig persoon eventueel nog kunnen doen, maar voorover buigen, de benen gestrekt houden en je handen plat op de grond leggen... nou nee. Bij mensen met een beetje buik, zit die buik gewoon teveel in de weg daarvoor. Ook de plank waarbij je alleen op je tenen en armen rust lijkt me een heftige oefening voor zwaarlijvige mensen.


Natuurlijk zijn niet alle oefeningen zo bizar, sommige zijn wél goed te doen, maar thuis op de bank yoga beoefenen is er zeker niet bij. Het merendeel van de oefeningen zijn grondoefeningen en veel van de oefeningen vragen toch een flinke mate van lenigheid om ze uit te kunnen voeren. 
Het probleem van dit boek is denkelijk dat Tara Stiles van elastiek lijkt, ze voert alle oefeningen zo perfect uit en is zo lenig dat daardoor de oefeningen bijna onuitvoerbaar lijken. Neem het plaatje van de danser bijvoorbeeld, haast niemand krijgt zijn been zo hoog gestrekt als zij.


Het idee is leuk, het boek is erg mooi en verzorgd uitgevoerd, er staat goede informatie bij de aandoeningen, de oefeningen worden heel duidelijk uitgelegd maar het lijkt mij echt een boek voor jonge, slanke, lenige mensen of voor personen die al lang en veel yogaoefeningen gedaan hebben. Jammer want yoga kan zoveel goed doen, maar ik ben bang dat op deze manier yoga beoefenen, vooral door onervaren mensen, vraagt om fikse blessures.


ISBN 9789021551326  Paperback met flappen 255 pagina's Kosmos uitgevers mei 2012

© Dettie, 28 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER