Non-fictie

Han van der Rhee

Zonnen mag
Een nieuwe kijk op zon en gezondheid
Han van der Rhee


Han van der Rhee is huidarts. Net als de meeste huidartsen was hij ook van mening dat zonnen schadelijk was.  Maar daar is toch wel verandering in gekomen. Er wordt nu wat genuanceerder over gedacht.
Van veel zonnen kun je huidkanker krijgen dat is een gegeven net als je van roken longkanker kunt krijgen.
Maar... Han van der Rhee is er inmiddels achter gekomen dat zonneschijn ook goed is voor mensen. Dat mensen bij gebrek aan zonlicht een depressie kunnen krijgen is inmiddels wel bekend. Maar gebleken is dat bepaalde vormen van kanker niet of in veel mildere vorm voorkomen in een zonnig land.  Daarr is uitgebreid onderzoek naar gedaan en in het boek wordt ook met wereldkaartjes aangegeven waar bepaalde vormen van kanker meer voorkomen. Dat zijn de landen in het hoge noorden en de aantallen voorkomende gevallen zakken af hoe meer je bij de evenaar komt. Han van der Rhee stelt ook dat dus de 'angst' voor zonneschijn onterecht is.
Wel moeten mensen met huidkanker oppassen met sterk zonlicht maar ook zij doen er goed aan, aan hun huidarts te vragen wat wel en niet goed is. Hij ontdekte namelijk dat mensen waarbij goedaardige vormen van huidkanker ontdekt en verwijderd waren door de indianenverhalen in zogenaamde 'wetenschappelijke' artikelen nauwelijks meer de zon in durfden.
Van der Rhee stelt dat mensen met bepaalde huidziekten juist enorm baat bij zonlicht hebben en er komen steeds meer aanwijzingen dat zonlicht de kans op dikkedarm-, borst- en prostaatkanker en MS vermindert. Ook is in zijn boek te lezen dat mensen die na de zomer geopereerd worden vanwege een of andere vorm van kanker sneller herstellen dan mensen die in het voorjaar geopereerd worden.
Van der Rhee vertelt over vormen van huidkanker en er is eigenlijk maar één vorm die echt gevaarlijk is. Voor de rest zijn het vaak goedaardige vormen waar je dus wel mee de zon in kunt.


Het wetenschappelijke betoog van Van der Rhee wordt afgewisseld met praktijkgevallen en anekdotes.
Het boek leest prettig, oftewel het is in goed leesbare taal geschreven. Achterin het boek staat een verklarende woordenlijst een uitgebreide bronnenlijst en een register.


Conclusie van Van der Rhee Zonnen mag en is in veel gevallen zelfs goed voor je. Het is dus heel goed mogelijk om gezond van de zon te genieten.
(Erg leuk is de in het boek opgenomen cartoon van Haagse Harry waarop een man afgebeeld staat, al zonnebadend op een ligbed aan het strand, die heel enthousiast meldt: "Dus fètelijk leg ik hieâh te fitnesse!)


ISBN 9789046808214 Paperback 160 pagina's | Nieuw Amsterdam | mei 2010

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER