Non-fictie

Jim Stolze

Hoe overleef ik mijn inbox?
31 tips voor een gelukkig online-leven

Jim Stolze besloot om één maand internetloos door te brengen. Een opmerkelijke stap omdat hij een internetfanaat is en  internetten bovendien zijn werk is. (Jim Stolze is expert op het gebied van internetstrategie en adviseert in die hoedanigheid de top van het Nederlandse bedrijfsleven.)
Hij heeft van tevoren zijn maatregelen genomen; adressenboek uitgedraaid, zijn iPhone uitgeleend en een oud mobieltje van zolder gehaald zonder internetfunctie, een papieren agenda gekocht en iedereen die het weten moest, ingelicht dat hij een maand off-line is. De eerste week valt reuze mee, er is veel media-aandacht, op zijn werk maken ze grappen door gauw het beeldscherm te bedekken als hij binnen komt enz. Het is voor hem bijna hilarisch om een uitgewerkt plan via de fax te moeten versturen en waar vindt hij het faxnummer?.
De tweede week wordt zwaarder, niet even snel iets opzoeken op internet, niet de route uitstippelen via routeplanner, geen buienradar, een uitgewerkte haastklus zelf langsbrengen i.p.v. via mail versturen, geen hyves, geen twitter...
"Ik had echt het idee dat er een leuk feestje aan de gang was waar ik niet voor was uitgenodigd."
De derde week ervaart Stolze als zeer positief, hij is productiever dan ooit omdat hij niet afgeleid wordt door binnenkomende mails, RSS feeds etc. Ook het bijna dwangmatige kijken op zijn IPhone is verdwenen en het voelt als een bevrijding. Het mobieltje ligt ook niet constant binnen handbereik zoals met de IPhone wel het geval is. Hij ontdekt het plezier van een persoonlijk gesprekje met bijvoorbeeld collega's i.p.v. even mailen.
De vierde week is wisselend. Hij mist internet enorm en, tot zijn eigen verrassing, de online-vrienden, hij vindt informatie verstrekken zonder internet een hoop gedoe  maar wil ook de rust niet meer kwijt die het off-line zijn oplevert.


Het bovenstaande experiment leverde o.a. dit boek op. In deel II geeft Jim Stolze 31  tips om de juiste balans te vinden tussen online en offline zijn. Enkele van deze tips zijn;
- Geen iPhone naast het bed.
- Gebruik sms i.p.v. e-mail om even snel iets af te spreken.
- Zet andere computerprogramma's uit als je een werkt, er zijn dan geen pop-ups of geluidjes meer die je afleiden of verleiden tot snel even kijken.
- Beperk het bekijken van je e-mail berichten tot één à twee maal per dag.
- Zet je sms of iPhone uit als je een persoonlijk gesprek voert.
- Meld je af voor nieuwsbrieven die je toch nooit bekijkt.
- Maak mapjes en leidt binnenkomende mail automatisch naar die mapjes.
- Beslis gelijk wat je met die mail moet, weggooien, beantwoorden of iets dergelijk en doe dat ook gelijk.
- Stuur niet automatisch aan iedereen een kopie (CC) van je mail, die worden vaak ook beantwoord wat meer werkt oplevert.
- Maak een eigen 'startpagina' met voor jou belangrijke internetadressen.


In deel III gaat Stolze in op de vraag of internet gelukkig maakt, wat door ervaringen in de praktijk en analyses van wetenschappelijke onderzoeken bekeken wordt. Zowel de postieve als negatieve gevolgen van het gebruik van internet worden toegelicht.
In deel IV gaat hij dieper in op de e-mailvalkuil en geeft tips voor privégebruikers, werknemers en werkgevers.


Naast al deze informatie geeft Stolze ook internetadressen waar je bijv. een gezamenlijke agenda kan openen, hoe je reclameberichten kan onderdrukken, hoe je gericht kan zoeken enz.

Al met al is het een prettig leesbaar en informatief boek.


Enkele dingen heb ik inmiddels toegepast, zoals mapjes maken, mijn mailboxen helemaal opgeschoond (bij elkaar konden meer dan 1000 mails weg) gelijk antwoord gegeven of reclamemails gelijk afgemeld en weggegooid en het maakt alles veel rustiger en overzichtelijker. Geen stemmetje meer in mijn achterhoofd die zegt dat ik ... nog moet beantwoorden, en waar staat die mail van ... ook alweer. Het is wel wennen om naar zo'n lege inbox te kijken maar het voelt prettig.


ISBN 9789046806227 Paperback | 175 pagina's | Nieuw Amsterdam juni 2009

© Dettie, juli 2009

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER