Non-fictie

Ruben Smit e.a.

Wad
Overleven op de grens van water en land
Ruben Smit, Melchert Meijer zu Schlochtern, Ruurd Jelle van der Leij, Yoeri van Es e.a.

'Waar hemel en aarde in elkaar overgaan, in een ondiepe zee van slik en zand, waar eb en vloed bouwen en breken, waar de zee tweemaal per etmaal land wordt. Daar is de wereld van het Wad', pag. 196.


Dit schitterende fotoboek dat is gemaakt door het team van Ruben Smit, ecoloog en fotograaf, trekt je helemaal in dit bijzondere natuurgebied. Ruben is de leider van dit team en 'denkt als wetenschapper en kijkt als kunstenaar', pag. 7. Drone en microscoop hebben geavanceerde foto's als resultaat.


Er zijn wel meer mooie fotoboeken over het Wad verschenen maar dit boek neemt toch een bijzondere positie in. De 194 opnamen zijn werkelijk van grote schoonheid en de invalshoeken zijn menigmaal opmerkelijk en origineel. Daardoor onderscheidt dit fotoboek zich van vele anderen omdat het zoveel méér biedt. Dit boek leert ons met nieuwe ogen kijken naar het alledaagse dat we vaak over het hoofd zien. Dat is niet terecht want het gewone is tegelijk zo onderscheidend mooi. Naast fraaie overzichten worden vaak details uitgelicht die soms bijna abstract worden want zonder de toelichting achterin is niet direct duidelijk wat op de foto is afgebeeld. Dat komt door de macro-fotografie waardoor kleuren en vormen enorm worden uitgelicht zodat het krachtig op je afkomt.


De afgebeelde lijnen, kleuren, perspectieven van zand, water, zee, lucht, planten en dieren geven ons een nieuwe, verfrissende kijk op dit prachtige maar ook kwetsbare natuurgebied. De typische Waddensfeer komt indringend over, de ruimte en de leegte zijn dikwijls overweldigend. Nooit geweten dat het Noorderlicht ook op Terschelling waarneembaar is zoals een foto laat zien.


Dit fotoboek gaat door waar de film WAD – overleven op de grens van water en land eindigt.
Zie ook http://www.rubensmitproductions.nl/producties/wad


ISBN 9789056154820 | Hardcover | 208 pag | Noordboek | december 2018

© Evert van der Veen, 4 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER