Non-fictie

Blanche Vaughan

https://blanchevaughan.wordpress.com

 

height=Ei, de beste recepten
Blanche Vaughan


Waar zouden we zijn zonder eieren? Door hun veelzijdigheid vormen ze de basis voor recepten uit de hele wereld. We eten ze in vele gedaanten: bij het ontbijt, de lunch, de thee en de avondmaaltijd. Dit eenvoudige ingrediënt speelt de hoofdrol in de keuken.

Met bovenstaande zinnen begint culinair journalist en chef-kok Blanche Vaughan dit kookboek waarin het ei centraal staat. Voor ik het boek opensloeg, heb ik mijn ogen eerst van de smaakvol vormgegeven omslag laten genieten. Het boek heeft een harde, grijs gekleurde kaft en voorop prijkt enkel een ei. Geen tekst, die staat op de zijkant. In het midden van het ei zit een rond gat waardoor je de het geel van de bladzijde eronder ziet. Een ei met een dooier. De zijkanten van de bladzijden en het leeslint zijn vrolijk geel gekleurd. Het is meteen duidelijk: in dit boek draait het allemaal om het ei.

Het eierfestijn gaat van start met wat algemene wetenswaardigheden en een hoofdstuk dat simpelweg “Basis” heet. Hierin komen – je raadt het al – de basisgerechten aan bod. Hoe lang moet je eieren precies koken en hoe pocheer je een ei? Ook diverse manieren om eieren te bakken worden beschreven. Daarna wordt het ietsje moeilijker: pastadeeg. De pasta op de heldere foto naast het recept ziet er zo smakelijk uit dat ik me onmiddellijk voorneem het eens zelf te gaan maken. Wist je dat het eindresultaat lichtjes met griesmeel wordt bepoederd? Ook wordt het maken van een alternatief pastadeeg, geklaarde bouillon, zoete deeg, custard en banketbakkersroom beschreven.

Het volgende hoofdstuk heet “Ontbijt”. Ik veerde op toen ik het las. Zonder een goed ontbijt kom ik de dag niet door. Blanche Vaughan heeft gekozen voor smaakvolle, eenvoudige gerechten met uitgesproken smaken. Allereerst kijk ik vol verrukking naar een foto waarop een zachtgekookt eitje met ansjovistoast prijkt. Heerlijk! Ook de knapperige eieren met salie en chilipeper zien er erg smakelijk uit. Mijn complimenten ook voor fotograaf Paul Winch-Furness die de gerechten haarscherp en vol kleur heeft vastgelegd. Het recept voor een brioche – waarin twee hele eieren en een losgeklopte eidooier gaan -  spreekt me eveneens aan.

Na het ontbijt is het al snel tijd voor de lunch en ook dat wordt smullen! Maak eens een tortilla of Bretonse galettes met ham, kaas en gebakken ei. Wil je liever iets lichters? Bereid dan luchtige boekweitpannenkoeken. Ook de quiche met tomaat en gruyère ziet er verrukkelijk uit. Na de lunch mogen we even uitbuiken en dan is het tijd voor thee met wat lekkers. Een lekkere wortelcake gaat er altijd wel in! Voor meringues met pistachenoten en abrikozen heb je maar liefst 6 middelgrote eieren nodig. Heb je nog wat ingrediënten over? Maak dan ook eens een pistachecake met abrikozen en oranjebloesem! Een saai koekje bij de thee is voorgoed verleden tijd.

Ook in ons avondeten gebruiken we veel eieren. Maak bijvoorbeeld eens een klassieke kaassoufflé of geniet van een pompoengnocchi. Er komen ook gerechten met vlees of vis aan bod. De foto van zalm met ei-citroensaus belooft een geslaagde avondmaaltijd. Zorg dat je een gaatje voor het toetje overhoudt want o, want staan er verrassende nagerechten in dit koekboek. Heel eenvoudig is de zoete omelet met jam uit de oven. Zelf val ik als een blok voor de prachtig uitziende broodpudding – 5 eieren plus 3 eidooiers. Uiteraard ontbreken ook de crêpes Suzette niet. Een echte klassieker. Ook staan er diverse ijs- en puddingrecepten in het boek.

Een hoofdstuk over sauzen mét mayonaiserecept kan natuurlijk niet ontbreken. Het boek sluit af met een hoofdstuk over drankjes en een handig register. Heb jij als eens zelf eierpunch gemaakt?  Ik ga het zeker eens proberen! Ik ben geen keukenprinses maar de gerechten in dit kookboek zijn naast bijzonder smakelijk ook nog eens vrij eenvoudig om te maken. Alles is duidelijk beschreven en wat ook erg prettig is, is dat er geen moeilijk verkrijgbare of dure ingrediënten nodig zijn. Er staat voor elk budget wat smakelijks in dit kookboek.

Wie geen tijd heeft om meteen aan de slag te gaan kan dit voortreffelijke kookboek het beste na het eten van een flinke maaltijd lezen. Wie mijn advies in de wind slaat zal zich watertandend een weg naar de keuken banen. Eet smakelijk!

ISBN 9789045209814 | hardcover | 206 pagina's| Karakter Uitgevers | mei 2015
Vertaald door Mariëlle Steinpatz

© Annemarie, 17 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER