Non-fictie

Sally Bedell Smith

http://www.sallybedellsmith.org

 

Koningin Elizabeth II
De biografie
Het ware verhaal achter The Crown

Sally Bedell Smith


Koningin Elizabeth II is geboren in april 1926. Zij is nu 94 jaar oud. Vanaf 1952 is zij koningin van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook is zij staatshoofd van de landen die behoren tot de Commonwealth. In regeringsjaren overtreft zij koningin Victoria (1819-1901) die 63 jaar vorstin is geweest. De teller staat bij Elizabeth nu op 68 jaar.
Haar naam verwijst naar koningin Elizabeth I die leefde van 1533-1603 en die vanaf 1558 regeerde tot haar overlijden in 1603.


Anders dan de vorsten uit het Oranjehuis die op enig moment afstand doen van de kroon ten gunste van hun opvolger wil Elizabeth koningin zijn voor het leven. Haar hoge leeftijd ten spijt is er geen enkel teken dat zij zal abdiceren.


Gedurende haar regeringsperiode heeft zij met veertien premiers te maken gehad. Dat loopt van Winston Churchill tot Boris Johnson. Van die veertien premiers zijn er twee vrouw geweest: Margaret Thatcher en Theresa May. Met al die premiers heeft zij een goede, professionele verstandhouding opgebouwd.


Koningin Elizabeth vervult haar ambt op een plichtsgetrouwe en gewetensvolle wijze. Ze is een baken van rust en stabiliteit in woelige tijden. Ze staat boven de partijen en blijft binnen de grenzen van haar wettelijke bevoegdheden. De wekelijkse audiënties met de premier zijn een gelegenheid om haar mening te uiten en kanttekeningen te plaatsen bij plannen van de regering. Maar dat heeft nimmer tot problemen geleid en de inhoud van de gesprekken is bovendien geheim. De koningin brengt haar persoonlijke mening nooit naar buiten. Zo heeft ze bijvoorbeeld de Brexitwet getekend, maar weten wij niet hoe zij zelf over deze historische scheiding denkt.


Koningin Elizabeth heeft met veel schandalen te kampen gehad in haar eigen familie. De problemen die er in ons land zijn geweest rondom prins Bernhard vallen erbij in het niet. Toen het huwelijk van prins Charles met Lady Diana brak, kwamen er zoveel onsmakelijke details naar buiten dat de Engelse monarchie op zijn grondvesten schudde. Mede dankzij het optreden van Elizabeth heeft de monarchie dat doorstaan. De rust is niet geheel teruggekeerd. Prins Harry en zijn vrouw Meghan wilden niet langer in de schijnwerpers van de publiciteit staan. Zij deden afstand van hun titels en traden terug als leden van het Britse koningshuis.


Sally Bedell Smith schreef een lezenswaardige biografie. Aan haar boek is grondig onderzoek voorafgegaan. Het verhaal steunt op een indrukwekkende reeks aan bronnen en op talloze interviews. Bedell Smith schrijft feitelijk, objectief en boeiend. Ze laat zien hoe het mogelijk was dat Lady Diana uitgroeide tot een icoon, de ‘prinses van het volk’. Maar ze beschrijft ook haar emotionele instabiliteit en het manipuleren van de pers waarbij ze haar eigen ontrouw tijdens het huwelijk met prins Charles verzweeg. De lezer moet zelf maar zijn conclusie trekken uit het relaas, de schrijfster loopt ons niet voor de voeten met haar eigen commentaar.


De uitgever heeft het boek mooi uitgegeven, rijkelijk voorzien van fotomateriaal en twee fotokaternen waarvan het tweede in kleur.


Royaltydeskundige Rick Evers schreef een Epiloog waarin hij beschrijft hoe de koningin moeilijke belangen in evenwicht weet te houden. Het boek is prima vertaald door Marjolein Hazelzet en Annemie de Vries.


Op blz. 156 en 157 krijgt president Kennedy de voornaam ‘Jack’ mee. Elders in het boek wordt de juiste voornaam (‘John’) gebruikt.


Sally Bedell Smith schreef een knap boek over een koningin die in schokkende tijden haar ambt ongeschokt bleef vervullen. Zij schreef al eerder biografieën van prins Charles, prinses Diana, John en Jacqueline Kennedy en Bill en Hillary Clinton. Zij is sinds 1996 redacteur bij Vanity Fair.


ISBN 9789046826775 | Hardcover | 639 bladzijden | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | augustus 2020
Vertaald door Marjolein Hazelzet en Annemie de Vries

© Henk Hofman, 23 september 2020

Lees de reacties op het Forum en/of reageer, klik HIER