Non-fictie

Nollie Knoop

http://www.offroadzweden.nl/blog/op-de-fiets-vanaf-de-noordkaap

 

Afstand
op de fiets naar de Noordkaap
Nollie Knoop

Nollie Knoop en Tanja Redder zijn al jaren beste vriendinnen.  Als Nollie met haar gezin naar Zweden is verhuisd vragen ze zich af of de afstand die er sindsdien letterlijk tussen hen is, ook figuurlijk zijn sporen na heeft gelaten. Ze bedenken een uitdaging om samen iets ‘groots’ te gaan doen, zodat ze aan de praktijk kunnen testen of hun vriendschap de tand des tijds en de afstand doorstaan heeft. Al snel ontstaat het plan om samen van Zweden naar de Noordkaap te fietsen, een toch van 1700 kilometer vol bergen, heuvels en ongeplaveide wegen. Als hun vriendschap díe tocht overleeft, weten ze zeker dat het goed zit.


Uiteindelijk maken ze om praktische reden de tocht omgekeerd, van de Noordkaap naar Zweden, maar aan hun intenties doet dat niets af en aan hun enthousiasme ook niet, alles wordt tot in de puntjes voorbereid. Ze knopen er een goed doel aan vast en omdat ze graag een wat kleinere onbekende stichting in het zonnetje willen zetten wordt dat Stichting de Jonge Weduwe.


De heenreis gaat per vliegtuig en openbaar vervoer, tot 52 kilometer voor de Noordkaap, het laatste stuk daar naartoe gaat al wel per fiets, wat meteen een fikse klim is. Het plan is om ongeveer honderd kilometer per dag af te leggen, zonder rustdag, zodat ze na 17 dagen weer thuis zullen zijn. Een ambitieus plan, gezien alle bergen en heuvels die er onderweg beklommen moeten worden. Op goede dagen proberen ze iets meer kilometers te maken, zodat ze het op zware dagen iets rustiger aan kunnen doen.


Het wordt een gedenkwaardige tocht, door fabelachtig mooie landschappen, vaak uren fietsend zonder ook maar iemand tegen te komen, behalve zo nu en dan een rendier. Er wordt veel gelachen en veel afgezien. Af en toe zinkt de moed een van beide in de schoenen, maar altijd weet de ander haar er dan weer doorheen te praten. En zo bereiken ze, zonder pech, zonder ruzie, en met maar één lekker band uiteindelijk keurig op schema hun einddoel, waar familie en vrienden hun met spandoeken en champagne onthalen. En de vriendschap? Die is alleen maar hechter geworden onderweg. Niet zo slim, concluderen ze ironisch na afloop… nu gaan ze elkaar alleen nog maar méér missen.


Uiteindelijk blijken ze 2150 euro bij elkaar gefietst te hebben, een bedrag waarvan inmiddels 100 moeders en kinderen een all-in uitstapje gemaakt hebben naar Dierenpark Amersfoort.


Een fijn boek om je al lezend van De Noordkaap naar Zweden door de mooie natuur heen te verplaatsen. Het is pakkend geschreven, je voelt de zere benen thuis op de bank bijna mee. Het is ook een praktisch boek, achterin staan lijsten met wat de dames aan bagage en materiaal bij zich hadden, voor wie, geïnspireerd door dit boek ook een groot avontuur wil beginnen. De dames zelf hebben ook de smaak te pakken… hun volgende tocht, in 2017, gaat van Zwitserland naar Nederland.


ISBN 9789461851710 | Paperback | 126 pagina's | Uitgeverij Grenzeloos | juni 2016

© Willeke, 30 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER