Non-fictie

Claudia de Breij

http://www.claudiadebreij.nl

 

Amalia
Claudia de Breij


Natuurlijk wekt het je nieuwsgierigheid op, een boek over onze - naar alle waarschijnlijkheid -  toekomstige koningin. We weten nog heel weinig over haar. Alleen dat ze wel eens op de ski's staat en dit jaar cum laude geslaagd is voor het gymnasium en een jaar 'vrij' neemt. Ook weten we dat ze binnenkort achttien jaar wordt. Maar veel meer is het ook niet.
Op de cover zien we een prachtige jonge vrouw. Maar wie is die vrouw écht? Komen we dat door dit boek te weten? Voor een deel zeker wel, maar er zal ook veel niet verteld zijn, gewoon om dat het ons niet aangaat.


Dat Claudia de Breij gekozen is als interviewer is een goede zet geweest. Zij heeft het integere maar ook gezonde nieuwsgierige wat een interview met een kroonprinses vereist. We lezen ook over de afwegingen die Claudia de Breij maakt, kun je bepaalde dingen wel vragen? Ga je dan niet te ver? Én moet je sommige uitspraken van Amalia wel vermelden? Zijn die niet té privé? Een lastige keuze want als interviewer wil je toch ook graag nieuws brengen.


De Breij heeft gekozen voor een beschouwende benadering. Ze neemt ons mee en we bezoeken met haar samen de jonge vrouw Amalia. Ze beschrijft de spontaniteit en de onverwachte humor die Amalia tentoonspreidt. Maar ook haar perfectionisme en oprechte interesse in mensen en wat hen drijft.
Amalia heeft haar toekomst geaccepteerd, het is nu eenmaal een feit ofwel het is zoals het is verklaart ze nuchter.


Natuurlijk komen ook haar ouders ter sprake waar ze uitstekend mee kan opschieten, en de familie van beide zijde. Ze is graag in Argentinië waar veel gezongen en gedanst wordt. Maar het is niet alleen vrolijkheid, vooral de dood van haar tante heeft haar erg geraakt, dat had even zijn tijd nodig voor het zijn plek vond.
Ze is wars van overdreven gedoe. Maar houdt wel van respectvol met elkaar omgaan.


Amalia neemt Claudia mee naar plekken die belangrijk voor haar zijn, zoals de strandtent van vrienden, de manege, ze gaan langs haar oude school. Ze praten over vriendschappen, welke zijn echt, welke niet? Ze praten over zingen, wat Amila graag doet en goed kan.


We krijgen een beeld van een jonge vrouw die behoorlijk om zich heen gekeken heeft en de wereld af en toe bijna filosofisch benaderd. Ze weet wat haar te wachten staat en soms voert ze gesprekken met een deskundige als het een beetje teveel op haar af komt. Dat vindt ze ook heel normaal.
Kortom, ze is een wijs mens. We mogen blij met haar zijn.


ISBN 9789493256637 | Hardcover | 110 pagina's | Uitgeverij Pluim | november 2021
Met foto’s uit het privéarchief van de prinses.

© Dettie, 20 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altNeem een geit
Claudia de Breij


Claudia de Breij kan alles, dus waarom niet ook een boek schrijven?  Geen roman – wie weet komt dat nog eens – maar een soort zelfhulpboek. Daarbij dacht ze aan wat filosoof en intellectueel René Gude ooit zei: 'Ga vooral te rade bij anderen'


Ze deed dat, zo stelt ze in een inleiding, omdat er geen boeken zijn met het antwoord op de vraag wat het geheim is van een lang en gelukkig leven. Met liefst bruikbare tips voor het volwassen bestaan. Want tot je 24e leert iedereen je hoe je de dingen moet doen, en zijn er ook volop boeken waarin je antwoorden kunt vinden, maar op een gegeven moment moet je het zelf uitzoeken.  Ik durf te betwijfelen dat dit soort boeken niet  bestaan. Compleet met goeroes die je - tegen betaling, dat wel - te woord willen staan! Maar toegegeven: die zullen dat niet doen met de humor die Claudia ons te bieden heeft.


Zoals ze dus meteen al toegeeft: Claudia heeft de wijsheid niet in pacht, ze belde een aantal oudere Bekende Nederlanders die al wél meegemaakt hebben wat zij - zelf net de veertig gepasseerd - nog moet ontdekken. En zo zijn de meeste stukjes kleine interviewtjes geworden met mensen als Paul van Vliet, Anne-Wil Blankers en Hanneke Groenteman. Ze mengt hun ervaringen en opmerkingen, als ook hun wijze raad, met autobiografische elementen, en de nodige humor. Zo blijven alle stukjes zeer goed leesbaar, mits gedoseerd. Onderwerpen als werk, kinderen, liefde, seks, leven en dood in hoofdstukken met titels als:  Zeg Het gewoon; Ga Op Tijd Weg; Alles Gaat Kapot of Je Moet Alles Zelf Doen. Maar vooral: Wees Niet Bang.


Natuurlijk is daar het verhaal van de geit. De betekenis daarvan is kortweg: het kan altijd erger. Maar dat is dan wel iets wat je moet ondervinden voor je het beseft. De meest wijze les is misschien wel die haar eigen moeder haar gaf: Doe De Dingen Op Je Eigen Manier. En de les dat niemand haar kan vertellen hoe ze leven moet. Ze zal haar eigen keuzes moeten maken. Net als wij dus.


En daar is opmerking twee: open deuren opengooien, dat is onnodig. Dit boek is als een enorm gebouw met heel veel ruimtes waarvan alle deuren openstaan. Misschien heb je die ruimtes nog niet allemaal betreden, maar voor het merendeel hoef je de kamers niet in te gaan om te weten wat daar is. En echt, Claudia: na 24 jaar hebben de meeste mensen wel geleerd hoe ze er achter moeten komen welke keuzes voor hen de beste zijn...
Maar misschien zijn er wel mensen die dit nodig hebben. Of prettig vinden.


Als zelfhulpboek zou ik dit niet echt aanraden. Wel als een boek waarin we inkijkjes krijgen in het leven van BN-ers, inclusief Claudia zelf. Lezen hoe zij over bepaalde levensvragen denken, en hoe ze er naar gehandeld hebben. Of niet. Dat is leuk, en levert leuke stukjes op. Bij het ‘huppekee’ van Anne-Wil Blankers zie je de spreekster voor je!


Nu even afwachten of er  na een (auto)biografisch boek als dit ook een roman zal volgen. Claudia de Breij (Utrecht, 1975) lijkt immers alles te kunnen. Cabaretière, presentatrice, zangeres en radio-dj. Dit is haar schrijfdebuut.


ISBN 9789048826209 | hardcover | 440 pagina's | Uitgeverij Lebowski | oktober 2015

© Marjo, 16 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER