Non-fictie

Claudia de Breij

http://www.claudiadebreij.nl

 

altNeem een geit
Claudia de Breij


Claudia de Breij kan alles, dus waarom niet ook een boek schrijven?  Geen roman – wie weet komt dat nog eens – maar een soort zelfhulpboek. Daarbij dacht ze aan wat filosoof en intellectueel René Gude ooit zei: 'Ga vooral te rade bij anderen'


Ze deed dat, zo stelt ze in een inleiding, omdat er geen boeken zijn met het antwoord op de vraag wat het geheim is van een lang en gelukkig leven. Met liefst bruikbare tips voor het volwassen bestaan. Want tot je 24e leert iedereen je hoe je de dingen moet doen, en zijn er ook volop boeken waarin je antwoorden kunt vinden, maar op een gegeven moment moet je het zelf uitzoeken.  Ik durf te betwijfelen dat dit soort boeken niet  bestaan. Compleet met goeroes die je - tegen betaling, dat wel - te woord willen staan! Maar toegegeven: die zullen dat niet doen met de humor die Claudia ons te bieden heeft.


Zoals ze dus meteen al toegeeft: Claudia heeft de wijsheid niet in pacht, ze belde een aantal oudere Bekende Nederlanders die al wél meegemaakt hebben wat zij - zelf net de veertig gepasseerd - nog moet ontdekken. En zo zijn de meeste stukjes kleine interviewtjes geworden met mensen als Paul van Vliet, Anne-Wil Blankers en Hanneke Groenteman. Ze mengt hun ervaringen en opmerkingen, als ook hun wijze raad, met autobiografische elementen, en de nodige humor. Zo blijven alle stukjes zeer goed leesbaar, mits gedoseerd. Onderwerpen als werk, kinderen, liefde, seks, leven en dood in hoofdstukken met titels als:  Zeg Het gewoon; Ga Op Tijd Weg; Alles Gaat Kapot of Je Moet Alles Zelf Doen. Maar vooral: Wees Niet Bang.


Natuurlijk is daar het verhaal van de geit. De betekenis daarvan is kortweg: het kan altijd erger. Maar dat is dan wel iets wat je moet ondervinden voor je het beseft. De meest wijze les is misschien wel die haar eigen moeder haar gaf: Doe De Dingen Op Je Eigen Manier. En de les dat niemand haar kan vertellen hoe ze leven moet. Ze zal haar eigen keuzes moeten maken. Net als wij dus.


En daar is opmerking twee: open deuren opengooien, dat is onnodig. Dit boek is als een enorm gebouw met heel veel ruimtes waarvan alle deuren openstaan. Misschien heb je die ruimtes nog niet allemaal betreden, maar voor het merendeel hoef je de kamers niet in te gaan om te weten wat daar is. En echt, Claudia: na 24 jaar hebben de meeste mensen wel geleerd hoe ze er achter moeten komen welke keuzes voor hen de beste zijn...
Maar misschien zijn er wel mensen die dit nodig hebben. Of prettig vinden.


Als zelfhulpboek zou ik dit niet echt aanraden. Wel als een boek waarin we inkijkjes krijgen in het leven van BN-ers, inclusief Claudia zelf. Lezen hoe zij over bepaalde levensvragen denken, en hoe ze er naar gehandeld hebben. Of niet. Dat is leuk, en levert leuke stukjes op. Bij het ‘huppekee’ van Anne-Wil Blankers zie je de spreekster voor je!


Nu even afwachten of er  na een (auto)biografisch boek als dit ook een roman zal volgen. Claudia de Breij (Utrecht, 1975) lijkt immers alles te kunnen. Cabaretière, presentatrice, zangeres en radio-dj. Dit is haar schrijfdebuut.


ISBN 9789048826209 | hardcover | 440 pagina's | Uitgeverij Lebowski | oktober 2015

© Marjo, 16 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER