Non-fictie

Truong Thi Quyên

Uit liefde voor Vietnam
Een smaakroute door Vietnam
Truong Thi Quyên


"De Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Geen ingewikkelde technieken, geen moeilijke ingrediënten. Maar vooral: evenwichtig. Altijd vergezeld van voldoende vitaminen, mineralen, proteïnen, koolhydraten. Altijd een harmonie van zoet en zuur, krokant of zacht, koud of warm. Veel kruiden en specerijen. Geen additieven of chemicaliën. De Vietnamezen springen zorgzaam om met hun eten. En met hun gezondheid."


Dit bovenstaande vertelt de schrijfster ons in haar voorwoord. Ook schrijft ze daarin over haar leven in Vietnam, waar zij tot haar veertiende jaar woonde, en over de tijd in België voordat zij uiteindelijk haar eigen restaurant opende in Brussel.

Vervolgens neemt ze ons mee op een culinaire reis door Vietnam, want dé Vietnamese keuken bestaat niet. 'Daarvoor is het land te uitgestrekt en zijn de culinaire verschillen tussen het noorden, midden en zuiden te groot.' Via een landkaartje kunnen we de route die afgelegd wordt, volgen.
De reis begint in Sapa helemaal in het noorden van Vietnam. We maken kennis met de drie gerechten die daar vaak bereid worden, gegrilde kwartels, spareribs en kip op de barbecue (in oosterse marinade) en gestoofde aubergines.

Vervolgens zakken we af naar Hanoi, het walhalla van streetfood. Veelal wordt op straat Pho (soep) aangeboden, in allerlei verschillende uitvoeringen. De noedelsoep met rundvlees (Pho Bo) is vooral favoriet. Het recept daarvan staat om dit boek evenals van de bekende Vietnamese loempia's, maar ook van o.a. gegrild buikspek met rijstvermicelli is er een recept te vinden. Het ziet er allemaal even smakelijk en aantrekkelijk uit dankzij de fraaie presentatie in mooie, sierlijke schaaltjes en bakjes.
En verder gaat de reis...

Ha Long Bay met zijn drijvende vissersdorpjes levert een drietal fantastische visrecepten op en we reizen door, op weg naar Nonh Binh in de (kalksteen)bergen. Het gebied waar o.a. het recept van eendenborstfilet met vijfkruidenpoeder bij vermeld staat evenals een recept voor gekookte escargots.

En zo reizen we door naar het zuiden naar Ho Chi Min City (Saigon), Can Tho en bezoeken we het eiland Phu Quoc waar uitstekende vissaus geproduceerd wordt. En al die plekken leveren een aantal zeer aantrekkelijke vrij eenvoudig te bereiden recepten op met veel groente, vlees en/of vis.

Het prettige van dit boek is, dat naast de recepten ook veel over het land en een deel van zijn geschiedenis verteld wordt. De fraaie foto's voegen enorm toe aan het beeld dat in de tekst geschetst wordt. Ook bij elk gerecht staat een foto, wat ik persoonlijk altijd een pluspunt vind.


Achterin het boek worden alle ingrediënten die gebruikt worden met foto getoond met daarbij een toelichting waarin en hoeveel je ervan kunt gebruiken evenals waar het voor dient, bijvoorbeeld voor de gezondheid of structuur of kleur van het eten. Ook wordt een melding over de smaak gedaan zoals pittig, mild, anijsachtig, pepermuntachtig enz. 

Het hele boek maakt een verzorgde en deskundige indruk. De gerechten zijn goed te maken en hebben geen bizarre ingrediënten. De meeste ingrediënten zijn goed houdbaar en ook in de Nederlandse of andere Aziatische gerechten te gebruiken.
Voor de liefhebber van de Oosterse keuken is dit kijk-kookboek zeker een aanrader.


ISBN 9789402601053 | Hardcover met kleurenillustraties | 191 pagina's | Aerial Media Company | maart 2016

© Dettie, 13 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER