Non-fictie

Vasco van der Boon

Het complete verhaal
De val van SNS Reaal

Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie
Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens en Martine Wolzak


Op 23 januari 2014 werd de persconferentie van de onderzoekscommissie Nationalisatie SNS Reaal live uitgezonden op TV. De belangrijkste conclusie van de commissie over de nationalisatie van SNS Reaal op 1 februari 2013 is dat zowel de Nederlandse Bank als het Ministerie van Financiën te weinig toezicht hebben gehouden op het gehele proces binnen SNS Reaal.
Het programma Buitenhof besteedde op zondag 26 januari jongstleden eveneens aandacht aan het rapport. Presentatrice Marcia Luyten blikt daar samen met Wouter Koolmees, financieel woordvoerder van D66 terug op het hele proces tot aan de nationalisatie en deze laatste wijst erop dat niet geheel uitgesloten is dat dit opnieuw kan gebeuren bij een willekeurige financiële instelling.


Voorafgaand aan het uitkomen van het rapport van de onderzoekscommissie verscheen al het boek De val van SNS Reaal. Ik heb het met verbijstering gelezen. De woorden uit de ondertitel van het boek komen ruimschoots aan bod en zijn door de journalisten die het boek geschreven hebben tot in het kleinste detail uitgezocht en uitgewerkt. Ik heb enorme waardering gekregen voor alle schrijvers van dit boek die werkelijk de meest kleine feiten hebben weten te achterhalen uit gesprekken en papierwerk.
Wat mij vooral heeft verbaasd is dat allerlei betrokkenen personen wel degelijk in de gaten hadden dat het helemaal fout af zou lopen, maar dat veel van hen gewoon hun mond hebben gehouden om niet tegen andere ego’s in te gaan en daarmee hun eigen positie probeerden te handhaven. Vooral vriendjes blijven en anderen niet tegen het hoofd stoten. Daarnaast steeds het idee te blijven uitdragen dat het allemaal wel goed zou komen, ondanks alle slechte signalen en niet liegende cijfers. Slechts een enkeling durfde te benoemen dat het echt niet goed ging en dat dit proces slecht zou eindigen. Deze vonden echter maar weinig gehoor en niemand heeft doorgepakt of doorgezet en zich als klokkenluider opgesteld.


Iets anders waarover ik me heb verbaasd is het gemak waarmee klanten, soms zelfs criminele klanten, geld konden loskrijgen voor vastgoedzaken. Als je weet hoeveel moeite wij hebben gehad een hypotheek voor ons nieuwe huis te krijgen in de tijd dat banken voorzichtig moesten zijn, dan vraag je je af hoe dat kan. Soms was slecht één telefoontje naar Property Finance van een paar minuten al voldoende om een flinke som geld gestort te krijgen.


Die passages uit dit boek vond ik soms wel erg vermakelijk, zoals op pagina 109: “Omdat SNS Reaal zo langzamerhand geld moet zien te verzamelen om de staatssteun uit 2008 terug te betalen, krijgt Buck Groenhof in 2009 opdracht om de kredietrisico’s van SNS te verkleinen. Zijn taak: vastgoedbonzen tot aflossen en terugbetalen te manen. ‘Maar niemand bij SNS is er ooit in geslaagd één cent van Lips [een zakenman] terug te krijgen’, schetst Groenhof het sombere perspectief van zijn missie”. Diezelfde Lips heeft bandopnames gemaakt van telefoongesprekken die hij heeft gehad met Groenhof waarin deze namens SNS aan Lips vergaande toezeggingen lijkt te doen. Daarmee wil Lips de positie van Groenhof ondergraven, zoals de schrijvers van het boek het netjes zeggen. Eigenlijk is hier naar mijn mening gewoon sprake van chantage. Als het niet om geld van de burger zou gaan, zou je toch denken eigen schuld dikke bult! Maar nu is het natuurlijk ronduit schandalig dat er zo met het geld van de gewone spaarder wordt omgesprongen.


Zonder enige kennis van zaken riep ik altijd mijn huis-tuin-en-keukenmening over het beleid bij banken als ik weer eens hoorde dat het flink was misgegaan. Nu ik dit boek heb gelezen heb ik meer inzicht gekregen over hoe dat kan gebeuren. Ik begrijp er nog steeds niets van, maar ik durf en kan nu mijn huis-tuin-en-keukenmening wel beter onderbouwen! Daarom is dit boek misschien ook een aanrader voor andere leken op dit gebied zoals ik! Voordeel is namelijk ook dat het heel toegankelijk en begrijpelijk is geschreven. De oprecht geïnteresseerden zullen het boek denk ik sowieso wel lezen.


Over de auteurs:
Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens en Martine Wolzak publiceren al jaren in Het Financiële Dagblad over de ontwikkelingen rondom SNS Reaal. Vasco van der Boon is medeauteur van de bestseller De vastgoedfraude (meer dan 100.000 ex.) En De ontknoping. De vastgoedfraude vormde de basis voor het toneelstuk De verleiders en de tv-serie De ontmaskering van de Vastgoedfraude.


ISBN 9789046816912 | Paperback | 288 pagina's | Nieuw Amsterdam | december 2013

© Ria, 29 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER