Non-fictie

Robert Haagsma

The golden years of Dutch pop music
Robert Haagsma


Ondanks de Engelse titel is dit echt een Nederlands boek. Het maakt in zekere zin deel uit van de gelijknamige serie CD's en ook dit boek bevat een CD, waarover aan het eind wat meer.

Na een leuk voorwoord van Dave von Raven (Zanger van de Rotterdamse groep The Kik, die z'n naam dankt aan de Haagse groep de Kick, die beroemd en berucht was in Den Haag en omstreken. Een aantal leden van de groep doken later op in bekendere bands, als Q65 en Shocking Blue) en een inleiding, waarin in het kort de opkomst van diverse Nederlandse bands in de tweede helft van de jaren 60 wordt beschreven, volgen verhalen over de geschiedenis van verschillende bands, terwijl er ook wat verhalen in staan over andere aspecten die van belang waren, zoals Veronica, Jaques Senf (een manager en concertorganisator, wiens belang voor de Haagse beatmuziek niet kan worden onderschat, hetgeen wordt geïllustreerd door de eretitel 'beatkoning van Den Haag) en festivals.


De verhalen vind ik een beetje het equivalent van de korte documentaires, die altijd te zien zijn in het programma 'Top 2000 a gogo'. Het zijn niet altijd uitgebreide biografieën, maar persoonlijke verhalen van leden van de diverse groepen. Je kan lezen wat er zoal mis kan gaan en hoe sommige groepen hun zaken op orde hadden, of kregen. Het bevat ook de nodige leuke anekdotes. Al met al heel interessant leesvoer voor iedereen die de Nederlandse popmuziek een warm hart toedraagt. In het boek staan ook nog 3 lijstjes: met de 33 essentiële nederpopalbums, allemaal voorzien van een toelichting, 45 essentiële nederpopsingles en 13 singels uit het rariteitenkabinet van de nederpop, wederom allemaal voorzien van een toelichting.

Als kers op de taart is er nog een CD toegevoegd met muziek van diverse groepen uit de jaren 60. - De enige uitzondering is het nummer 'Lyrics' van Kayak, uit 1973. Waarom dat nummer op de CD staat, is mij een raadsel. De groep komt niet in het boek voor en het is het enige nummer op de CD, dat na 1970 is opgenomen. - Van de 18 groepen op de CD, staan er 14 ook in het boek en de CD geeft een aardig overzicht van de Nederlandse popmuziek uit de jaren 60.

ISBN 9789000350087 | Hardcover | 256 pagina's | NUR 660 | Spectrum Unieboek | oktober 2016

© Renate, 20 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER