Non-fictie

Kyra de Vreeze

http://www.kyraskitchen.com

 

Easy Yoga
Kyra de Vreeze


Om met de deur in huis te vallen, ik ben gefascineerd door yoga. Het intrigeert me mateloos en ik kan vol bewondering kijken naar mensen die zo heerlijk ontspannen hun yoga-oefeningen doen. Het lijkt zo eenvoudig als je ze bezig ziet, maar dat is maar schijn. Het vraagt veel beheersing van lichaam en geest.
Verder wil ik altijd graag weten waarom die mensen die bepaalde oefeningen doen, wat die oefeningen voor effect hebben, voor welk deel van lichaam of geest is het goed. Hoewel yoga vaak om het geheel gaat en lichaam en geest ook als één gezien worden, niet als twee los van elkaar staande delen.


Wat me vooral fascineert, is die soepelheid van de yoga-beoefenaars. Hoe doen ze dat? Wat maakt dat ze al die houdingen zo 'makkelijk' kunnen uitvoeren? Hoe hebben ze dit bereikt?  Soms ben ik er zelf een klein beetje jaloers op. Hij krijgen ze het voor elkaar! Regelmatig heb ik yoga-oefeningen geprobeerd maar ik krijg de kleermakerszit al niet voor elkaar. Nooit gekund ook.


Maar yoga is natuurlijk niet alleen maar die kleermakerszit en niet alleen maar oefeningen uitvoeren, er zit veel meer achter dan een bepaalde houding aannemen of uitvoeren. Alles in yoga heeft een betekenis, helaas heb ik daar nog niet genoeg kennis over. In deze bespreking beperk ik me dan ook tot wat ik zie en lees in het boekje.


Easy yoga
, de titel zegt het al, is bedoeld voor o.a. voor geoefende yogi's en beginners. Onder deze laatst schaar ik mezelf ook. Er wordt in een kort artikeltje gewezen op het belang van een goede ademhaling tijdens de yoga-oefeningen. Let je daar niet op dan ben je min of meer aan het fitnessen. Dan beoefen je geen yoga. Ademhaling en yoga zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De oefeningen zijn opgedeeld in ochtendoefeningen (yang-yoga), vervolgens diverse vormen van de zonnegroet en avondoefeningen (yin-yoga)


De ochtendoefeningen beginnen met voorbereidende oefeningen, voordat het 'grote werk' begint. Deze bestaan uit o.a. een ademhalingsoefening en een ontspanningsoefening (Savasana genaamd). Vervolgens  kunnen we aan een van de variaties van de Zonnegroet beginnen die middels foto's en begeleidende tekst wordt toegelicht.  Er worden twee korte en twee lange Zonnegroeten getoond. Elke zonnegroet wordt voorafgegaan door een citaat, soms in het Engels, soms in het Nederlands. Daarna volgen de avondoefeningen die voornamelijk ontspanningsoefeningen lijken te zijn.


Tja en dan moet ik natuurlijk mijn mening geven over het boekje. Op zich ziet het er goed uit. Het is mooi verzorgd, is modern vormgegeven en uitgevoerd. De foto's zijn duidelijk maar er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen.
Allereerst staan er erg lelijke zinnen in. Bijv. 'De buik komt in' in plaats van de buik is/wordt ingetrokken.
Ga stevig staan, armen zijn langs het lichaam, aangespannen. [...] 'de benen zijn actief' . Ik neem aan dat bedoeld wordt dat je je beenspieren aangespannen hebt? Er is lengte in de nek... Nog zo'n vreemde zin. Plaats jezelf volledig aan de vloer in een liggende positie... Je snapt wel wat bedoeld wordt, zeker met de foto erbij, maar het is gewoon lelijk.


Verder vind ik de oefeningen niet echt easy, eerder uneasy. Ik had me verheugd op dit boekje en zag me al oefenen, maar de moed zakte me behoorlijk in de schoenen. - Maar dat kan ook zijn doordat ze getoond worden door een heel soepele, lenige jongedame. -
Het werd helemaal 'uneasy' toen ik las dat alles in één vloeiende beweging gedaan moet worden. Van staande positie naar strekoefening op de grond... en dat vloeiend... dat lukt mij zeker niet. Als dit easy is, dan ben ik wel benieuwd naar moeilijke yogaoefeningen.


Ook mis ik enige uitleg over het waarom van de oefeningen. Ik mis de ademhaling tijdens de oefeningen die in andere yogaboeken een prominente plaats inneemt. Ik mis de opmerkingen dat je een mat of kussen nodig hebt. Halverwege een oefening staat ineens, plaats je armen in de mat. Pak een bolster(?) wat is dat? Kortom de puntjes op de i zijn vergeten. Het boekje oogt erg mooi maar aan de inhoud had wel wat meer aandacht besteed mogen worden.


Maar verder is het een mooi verzorgd, niet duur, cadeauboekje voor de yoga-liefhebber, die wellicht blij zullen zijn met o.a. de vier variaties op de zonnegroet.


ISBN 9789401302708 | Hardcover | 100 pagina's | Uitgeverij Altmaira | maart 2016
Afmeting 19,0 x 13,1 cm

© Dettie, 14 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER