Non-fictie

Christien Kaaij

Groeten uit Canada

 
"Vóór iedere grote activiteit, zoals het veranderen van baan, de kinderwens en verbouwplannen riep ik altijd: "Laten we de wereld rond zeilen", "Laten we naar Moskou fietsen", "Laten we gaan werken in Afrika". Martijn was veel te nuchter en bedacht altijd een reden om het niet te doen. Studie nog niet af, te weinig werkervaring, geen geld?

En opeens stonden alle lichten op groen. De kinderen waren uit de luiers, na tien jaar verbouwen was het huis eindelijk klaar en we waren beiden toe aan een nieuwe baan. En waarom het in Nederland zoeken als het ook ergens anders kan? Toen ik tijdens een avondje kroeg het onderwerp buitenland weer aansneed, riep Martijn onverwachts: "Moeten we doen!"
In eerste instantie dacht ik aan een grap. Onze relatie was altijd simpel geweest: ik maakte de wilde plannen en hij zorgde voor de ontnuchtering. Maar na het optrekken van de alcoholische dampen bleef hij positief."

Zo begint het grote emigratie-avontuur dat Christien Kaaij met haar man en twee kinderen onderneemt. Woonachtig in een lekker huis in geboortedorp Vugt komen de kriebels om weg te gaan toch steeds opzetten. En nu gaat het ook daadwerkelijk gebeuren. Na alle voors en tegens afgestreept te hebben valt de keus op Canada. Maar voor het zover is!
Christien Kraaij laat ons alles, vanaf de beslissing tot het wonen in Canada, via haar columns meebeleven.

Het huis moet verkocht worden en wat neem je wel of niet mee, wat wil je absoluut niet missen daar. En dan de hele papierwinkel, eindeloos wachten totdat alles rond is, steeds opnieuw vragen dezelfde mensen "Wanneer vertrekken jullie?" Maar eindelijk is het zover, alles is ingepakt, weggegeven, weggegooid. Van iedereen is afscheid genomen en het nieuwe land lokt.
Voordat ze zich definitief ergens gaan vestigen maken ze met een camper een reis van 12000 km. door Canada, van Toronto gaat het oostwaarts en via een lus westwaarts naar Vancouver (Door het hele boek heen staan ook prachtige foto's van o.a. deze reis.)
We lezen over alle ups en downs die Christien meemaakt. Af en toe knaagt de heimwee, mist ze iedereen, zijn de kinderen enorm aan het klieren, zijn er enkele vreemde regels die ze moeten navolgen en hoe verder te gaan, waar gaan ze wonen, hoe komen ze aan werk... enz. enz.
Maar vooral is er het gevoel van vrijheid, ze geniet van de schitterende natuur, de vriendelijke mensen, de gebruiken en het relaxte gedrag van de Canadezen, daar kunnen ze veel van leren...
Het hele boek ademt een opgewektheid uit, het is zeer prettig leesbaar en de foto's zijn adembenemend. Achterin het boek staan allerlei handige internetadressen en boeken over emigratie vermeldt. Je zou zo je boeltje achterlaten en vertrekken!

Uitgeverij: Personalia - Omvang: 128 pag's, paperback, full colour foto’s - ISBN: 9789079287017

© Dettie
maart 2008

Lees de reacties op het forum klik hier!