Non-fictie

André Donker

altOog in oog met de boswachter
Natuurontmoetingen
André Donker


De schrijver van dit kleine boekje is dus boswachter. Hij heeft zijn domein in de nationale parken Drents Friese Wold en het Dwingelderveld. Natuurlijk woont hij daar ook, en ik ben jaloers.
In een voorwoord wenst hij ons veel leesplezier en zegt nog even dat hij ons graag wil tegenkomen in het veld. Nou!! Zijn wederwaardigheden zijn lokkend, ik wil wel.


Hij vertelt over zijn avonturen in de natuur in vier seizoenen. In de winter, wanneer nauwelijks iemand zich buiten waagt, staat hij oog in oog met reeën, en hij ziet hoe de overwinterende dieren hun best moeten doen in leven te blijven, maar daar vaak ook goed op toegerust zijn. Hij loopt onder de bomen met gevaar voor eigen leven als ineens takken onder het gewicht van sneeuw afbreken en naast hem neervallen. Hij observeert hoe de hazelaar die veel te vroeg bloeit voor een natuurlijke bestuiving via insecten dat helemaal op een goede manier opgelost heeft.
In de lente temt hij een groep wilde schoolkinderen, en bespiedt hij met zijn zoon de eerste kieviten, die helaas nog steeds bedreigd worden door rapers. Vol humor is zijn verhaaltje over de geliefden die dachten een goed picknickplekje gevonden te hebben, maar belaagd werden door een horde rode bosmieren.
Dan gaan we de zomer in, en wordt het druk in de natuur. Rondleidingen, ‘schapenscheer’-voorstellingen,  tochtjes met de huifkar waarbij de ezel het onnodig zwaar heeft; rammelende hazen, en het wordt weer herfst. Herfststormen, hagelbuien, paddenstoelen en tondeldoosjes, en helaas ook weer de tijd voor stropers. Maar dan blijkt die ene hardnekkige stroper een man met een verhaal te zijn, en natuurlijk komt dat ook in dit boekje terecht.
De verhalen worden vergezeld door mooie foto’s, er staan tweets onder aan de pagina’s – want de boswachter is modern: hij loopt alleen door het bos maar heeft vele volgers!
Na ieder seizoen volgt er een toepasselijk recept, met natuurlijke producten natuurlijk. Zevenblad, hondsdraf en brandnetel: ingrediënten voor een heerlijke omelet.
Misschien kennen mensen zijn naam wel: hij schrijft voor meerdere natuurbladen, en blogt ook.


ISBN 9789077824054| 63 pagina’s | paperback  | Uitgeverij Landwerk | september 2011

© Marjo, 5 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER