Non-fictie

Esther Perel

https://www.estherperel.com

 

Liefde in verhouding
Een nieuw perspectief op trouw en ontrouw
Esther Perel


"Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest" zongen Acda en de Munnik in een liedje over verliefd zijn op iemand anders dan de eigen partner. In het liedje gaat het over de vertwijfeling en de verwarring die deze buitenechtelijke relatie oproept. Graag bij elkaar willen zijn, zo enorm verliefd zijn, 'We zij het allebei maar willen het niet zijn' De wroeging en de verslaving aan elkaar maar ook willen stoppen. 'Laat mij iets doen nu. Waardoor je mij nooit meer wilt zien.' zingen de twee heren. Alle emoties rond zo'n liefdesaffaire komen in dit lied naar voren en over dit en veel meer gaat Liefde in verhouding van Esther Perel.


Het mooie is dat deze psychologe geen oordeel heeft, zij analyseert en stelt vast en dan nog wordt ze regelmatig verrast door haar cliënten. Als eerste vertelt ze over wat verstaan wordt onder ontrouw, het woord heeft namelijk voor iedereen een andere inhoud en betekenis. De een vindt aan een ander denken ontrouw, de ander vindt pornofilms kijken ontrouw en zo is er een heel scala aan vormen van ontrouw op te noemen. Het is maar net waar degene die er mee te maken krijgt waarde aan hecht. Maar de seksuele ontrouw, wordt het meest als dé vorm van ontrouw gezien. Wat Esther Perel doet is voornamelijk deze vorm van ontrouw bespreken. Waarom doen mensen dat? Hoe ga je er mee om, wat levert het op, wat is er zo schokkend aan, waarom kwetst het zo?


Esther Perel gaf in het tv programma Zomergasten al aan dat de tijden erg veranderd zijn. 'Vroeger trouwde je en daarna had je je eerste seksuele ervaring, tegenwoordig trouw je en stop je met seksueel contact met anderen.' In het boek stelt ze ook dat tegenwoordig veel vaker een huwelijk uit liefde gesloten wordt dan een huwelijk uit verstandelijke overwegingen. Daarnaast is er veel meer keus in partners gekomen dankzij internet of bijvoorbeeld de mogelijkheid tot reizen, je hoeft niet meer met een dorpsgenoot te trouwen, bij wijze van spreken, de concurrentie is groter.
Daardoor is de druk toegenomen en moeten stellen aan veel meer voorwaarden voldoen. Ze moeten alles zijn, alles moet ideaal zijn, ook de seksuele relatie.
Is dat misschien de reden voor ontrouw? Dat je even niet de ideale partner, collega, moeder, vader hoeft te zijn? Het zou kunnen stelt ze, maar daarnaast zijn er veel meer factoren waardoor mogelijk ontrouw gepleegd wordt.


Die factoren bespreekt Esther Perel allemaal en ook de reacties van de partner op de gepleegde ontrouw. Sommigen zeggen dat ze het benauwd kregen, hun leven lag vast, ook de seks werd minder spannend of was er helemaal niet meer. Door de geheime relatie voelden ze zich weer aantrekkelijk en vooral lévend. De ander zag zijn vrouw als de moeder van zijn kinderen, als de spil van het gezin, bijna als een heilige en kon daardoor niet meer met haar vrijen en zocht dat gedeelte buitenshuis. En zo zijn er vele aanleidingen en oorzaken van ontrouw en dat hoeft niet te betekenen dat de eigen relatie niet goed is. Het zit vaak in de 'pleger' zelf.
Het is fascinerend om te lezen wat er in al die hoofden omgaat en Perel kan dat zeer helder verwoorden en duiden.


De reacties op de ontrouw worden natuurlijk eveneens besproken. "Ontrouw is alles in een: bedrog, verlating, afwijzing, vernedering." Vooral bij jarenlange buitenechtelijke relaties maakt ontrouw ook de gezamenlijke beleefde herinneringen en gebeurtenissen ineens heel anders. Toch zijn de reacties op ontrouw heel divers; de een is niet eens zo geschokt om het feit dàt de partner ontrouw was, maar wel dat er - soms jaren - tegen ze gelogen is, de ander is razend, zet alle spullen van de overspelige partner buiten en/of zint op wraak en zal en moet die partner bijv. enorm voor schut gezet worden zodat iedereen kan zien wat voor vreselijk mens het is.  Er wordt ook een man beschreven die het erg vindt dat zijn vrouw bij de ander wél seksueel sprankelend was, net zoals zij was in hun beginjaren, die vrouw wil hij ook weer en doet er alles aan om dat voor elkaar te krijgen.

De culturele achtergrond of het geboorteland maakt ook uit qua reactie. In Frankrijk is het bijvoorbeeld vooral belangrijk dat je discreet bent als je ontrouw bent. In Amerika barst er een bom en moet iedereen het weten. En in weer andere landen is het zo enorm zondig als de vrouw ontrouw is dat ze gestenigd wordt. In Senegal halen de vrouwen veelal hun schouders op, ze weten dat het gebeurt...


Maar er komt nog veel meer kijken bij ontrouw zijn, bijvoorbeeld of je het wel of niet vertelt aan je partner, is alle ontrouw wel échte ontrouw? Hoe gaat de maîtresse/geliefde met het getrouwd zijn van de partner om? Hoe kom je uit de crisis die de ontrouw veroorzaakte? enz. enz.
Alle facetten rond trouw en ontrouw worden in dit boek besproken en het is enorm interessant om te lezen. Het boek zal denkelijk ook mensen die in zo'n situatie zitten, als bijvoorbeeld de eerste schok voorbij is, veel opheldering kunnen verschaffen. Het maakt dat je inzicht krijgt en het boek kan mogelijk zelfs een troost bieden omdat blijkt dat een ontrouwe partner bij heel veel mensen hun leven totaal ontregeld heeft.

Kortom, een bijzonder prettig, liefdevol en met veel inzicht geschreven boek.


ISBN 9789400509092 | Paperback | 350 pagina's | Uitgeverij Lev. | januari 2018

© Dettie, 3 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER