Non-fictie

Dr. Frank Lipman en Danielle Claro

http://www.drfranklipman.com

 

De nieuwe gezondheidsregels
Eten, bewegen, leven
Dr Frank Lipman & Danielle Claro


In het welkomstwoord lezen we dat je in dit boek "Deskundige en handige weetjes krijgt, waardoor je gezonder in het leven kunt staan." Het boek "levert een overzicht van allerlei gezonde gewoonten die je blijvend in je diepste wezen kunt integreren. Sla het boek op een willekeurige bladzijde open en je zult iets zien wat je kan helpen om je beter te voelen." Ook wordt ons verteld dat het boek voor iedereen is, de vleeseter én de veganist, de sporter en degene die voorgenomen heeft iets meer lichaamsbeweging te nemen. Nou dat klinkt spannend en goed!
Vol verwachting sloeg ik het boek dan ook open...


Het boek is opgedeeld in 5 thema's: eten, bewegen, oppeppen, helen en leven.


Als we Dr. Lipman mogen geloven dan moeten we onmiddellijk stoppen met het eten van brood en pasta. De reden is, tarwe werkt verslavend en zorgt voor extra trek, bovendien kun je ziek worden van de gluten. - Alsof er niets anders bestaat dan tarwebrood en niet iedereen wordt ziek van gluten -  Suiker is vergif en fruit is ook niet geweldig vanwege de fructose (vruchtensuiker), dus alleen fruit met weinig fructose eten en natuurlijk moet van Dr. Frank Lipman alles biologisch geteeld zijn.
Koemelk en sojamelk kunnen we ook beter laten staan en dit vervangen door kokosmelk of ongezoete amandelmelk. Het is logisch, gezien het bovenstaande, dat Dr Lipman meldt dat we kaas ook beter uit ons menu kunnen schrappen. Alleen rauwe kaas zoals feta, roquefort en geitenkaas mag wel. Calciumtekort krijgen zonder het drinken van melk is ook onzin, gewoon meer donkere bladgroenten eten zoals spinazie of boerenkool, daar zit ook calcium in. Vis is ook niet goed alleen kleine visjes zoals sardine en ansjovis kunnen wel, kleine visjes bevatten namelijk het minste kwik. Zwaardvis en tonijn zijn uit den boze, die zitten vol kwik! Natuurlijk is koffie ook heel slecht.


Eieren zijn prima! Dat ze cholesterolverhogend zijn is onzin. Cholesterol komt van suiker en koolhydraten volgen de dokter. - Hoe komt hij aan deze wetenschap? is mijn vraag dan, maar dat wordt niet vermeld. -
Ook goed zijn avocado's, rauwe noten, vette vis (!), kokos, biologisch rundvlees van grasgevoerde koeien, - de grote Amerikaanse steaks kunnen natuurlijk niet geschrapt worden - gefermenteerde groente, groene thee enz. het is allemaal prima. Maar iemand die een beetje geïnteresseerd is in gezond eten, weet dit allemaal wel. 
En dan staat er tot mijn verbazing dat voedselsupplementen in de vorm van pillen noodzakelijk zijn, want onze aarde is uitgeput, alles wat daar op groeit kan ons niet voldoende aan de noodzakelijke vitaminen en mineralen helpen. Het moge duidelijk zijn dat Dr. Lipman deze supplementen zelf levert... Zijn be well website staat vol met potjes en flesjes supplementen e.d. die je bij hem kunt aanschaffen.


Het hoofdstuk bewegen gaat voor een groot deel over yoga. Helaas staat er een serie foto's in het boek waarop mensen de meest onmogelijke yogahoudingen aannemen, waardoor je nu niet direct de kriebels krijgt om yoga in je leven te integreren. Jammer want yoga kan inderdaad bijdragen aan een bewuster en gezonder leven maar zoals  Dr. Frank het brengt haak je gelijk af. De tekst bij het yogagedeelte is helaas ook heel oppervlakkig en geeft alleen aan dat er diverse vormen van yoga zijn. Maar eerlijk is eerlijk er staan ook goede bewegingstips in die zeker heilzaam zijn. Maar echt iets nieuws heeft Dr. Frank niet te melden.

Het is wel een veelomvattend boek, waarbij detoxen (goed) meditatie (goed), sapkuur (slecht als het uit alleen fruitsap bestaat) zonnebaden (een kwartier zonder zonnebrandcrème per dag is goed) en nog veel meer op een beknopte manier besproken wordt.


Het boek komt erg Amerikaans over. De intentie van Dr. Frank Lipman is prima alleen de manier waarop het gebracht wordt minder. Op elke twee pagina's staat een foto en een korte tekst met daarin iets wat je kunt doen om gezonder te leven.  Maar wat me tegenstaat is de stelligheid van Dr. Frank zonder uitleg.  Waarom iets beter is, of waarom we iets niet moeten eten of doen, wordt niet of heel summier vermeld. Koemelk is niet goed want ons spijsverteringssysteem is daar niet op gebouwd en je kunt er ontstekingen van krijgen... Dan wil ik weten hoe ze aan die wetenschap komen. Wie beweert dat? Hoe weten ze dat? Het boek staat vol met dit soort niet onderbouwde kreten. We moeten maar aannemen dat Dr. Frank het allemaal weet en dat is nu juist waar ik zo mijn twijfels over heb.
Op de flap staat "Dr. Frank is internationaal toonaangevend arts", maar dat zegt zo weinig, maakt hem dat dan een deskundige wat betreft voeding en beweging e.d?
Het is een aardig boek voor mensen die het leuk vinden af en toe eens tips te lezen over gezonder leven maar veel meer dan tips zijn het ook niet. Ik zou me er niet al te veel aan vastklampen.


Dr. Frank Lipman is Amerika’s bekendste voorstander van op een natuurlijke manier gezonder worden. Hij is een toonaangevend internationaal spreker en schrijft regelmatig voor The Huffington Post.


Danielle Claro
is hoofdredacteur van het tijdschrift Real Simple. Ze was redacteur/ghostwriter van twee New York Times-bestsellers en (eind)redacteur van verschillende magazines.

ISBN 9789400506114 | Paperback | 223 pagina's | Uitgeverij Lev | 9 juni 2015
Vertaald door Annoesjka Oostindier

© Dettie, 2 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER