Non-fictie

Matthijs van Nieuwkerk

altAznavour
Matthijs van Nieuwkerk


‘Ik mag u iets vertellen over Charles Aznavour, de beste zanger die ooit geleefd heeft. Groter dan Frank Sinatra, Nat King Cole en Charles Trenet. Jazeker.’


Twee jaar lang, tussen 2008 en 2010 schreef Matthijs van Nieuwkerk iedere week een column over Charles Aznavour, volgens hem ‘de beste zanger die ooit geleefd heeft’. Dit boek is de verzameling van deze columns, die verschenen in de Varagids.
Wie nu een autobiografie verwacht komt bedrogen uit. Veel meer is het een laudatio voor de zanger die vooral de ouderen onder ons wel zeker kennen.


Charles Aznavour, pseudoniem van Chahnour Varinag werd eenennegentig jaar geleden geboren te Parijs (22 mei 1924) Als chansonnier, liedjesschrijver en acteur verwierf hij grote bekendheid. Of hij werkelijk - zoals Van Nieuwkerk in iedere column even herhaalt - de beste zanger die ooit geleefd heeft is, dat is een kwestie van smaak. Voor de schrijver van de columns is hij dat in ieder geval.


In de stukjes tekst – per definitie kort – weidt Van Nieuwkerk uit over alles wat hij weet over de zanger, over zijn eigen ervaringen met hem, maar ook refereert hij herhaaldelijk aan zijn eigen bezigheden, en aan de actualiteit van de tijd waarin hij schreef. Daar zit overigens een verloop in dat de seizoenen volgt. De stukjes gaan niet per definitie over Aznavour, maar hij wordt er wel altijd aan zijn lurven bijgetrokken, als de beste zanger die ooit geleefd heeft. Liedjesteksten komen ook aan bod, in zijn geheel, of in stukjes. Associaties, herinneringen, verwachtingen. Over vakmanschap en nostalgie.


Het blijkt dat Matthijs van Nieuwkerk kan schrijven: zijn stukjes lezen als een trein, de stijl is prima. Natuurlijk vinden we er humor in, maar ook een goed gevoel voor taal. Wie met de juiste verwachtingen begint te lezen beleeft veel plezier aan dit boekje over de beste zanger die ooit geleefd heeft.


Matthijs van Nieuwkerk (1960) is een Nederlands journalist en televisie-presentator. Sinds 2005 presenteert hij het succesvolle televisieprogramma De Wereld Draait Door.


ISBN 9789048829248 | Hardcover| 132 pagina's | Uitgeverij Carrera | september 2015

© Marjo, 7 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER