Non-fictie

Zeynep Göktepe

https://www.facebook.com/zeynep.goktepe.7161

 

Sluierzwemmen
50 jaar de brug maken in 50 verhalen
Zeynep Göktepe


Zeynep Göktepe (1962) studeerde gezinswetenschappen. Ze begon als intercultureel medewerker bij stad Gent in 1989 en is er vandaag nog steeds aan de slag als beleidsmedewerker. Zij is tevens oprichter van vzw adrenaline en vzw Compactuna.


Biografische feiten over de schrijver staat doorgaans onder aan een verslag. Waarom nu niet?
Het staat er zo simpel, deze informatie. Maar als je het boek leest ontdek je dat het allemaal niet zo eenvoudig was. Het begon zo:


De vader van Zeynep was zoals in die tijd dat met vele Turkse mannen gebeurde als gastarbeider naar het Belgische Gent gelokt. Zij was vier jaar oud toen haar moeder besloot haar man achterna te reizen. In een totaal andere wereld probeert het gezin een nieuw bestaan op te bouwen. Met succes. In die tijd werden nieuwkomers nog nieuwsgierig aangekeken, en niet met de nek, zoals nu zo vaak het geval is.


‘Ik had wel wat taalproblemen, maar ik kreeg extra uitleg van de leerkrachten en ik werd nooit gepest. Mijn kinderen daarentegen waren al tweetalig in de kleuterklas, maar hun schoolloopbaan was niet altijd even zorgeloos. Het feit dat ze ‘anders’ waren, zorgde soms voor moeilijkheden. Ook bij mijn kleinkinderen is dat zo. Op een dag kwam er eentje van hen thuis en zei tegen mijn dochter: ‘Mama, ik ben een Belg!’ ‘En waarom dan?’ vroeg mijn dochter. ‘Anders mag ik niet meespelen met de andere kinderen,’  was zijn antwoord. ‘Dus ik heb blond haar en blauwe ogen. Anders ben ik een vuile Turk.’


Na vijftig jaar is het er niet beter op geworden. Er is racisme, er is discriminatie, en je mag dat niet ontkennen. En zeker niet toedekken.


Zeynep Göktepe heeft met haar boek evenwel geen aanklacht geschreven. Ze probeert te laten zien dat er ook dingen bereikt worden. Ze wil positief blijven. En dat lukt. In 50 korte verhalen, schrijft ze over de dingen die ze bereikt heeft en geeft daarmee een duwtje in de rug aan de mensen die geen ‘blauwe ogen en blond haar’ hebben: het kan wel!

‘Of je nu een hoofddoek draagt of vol tattoos staat, iedereen moet dezelfde kansen krijgen’

Met een voorwoord van Luc Baekeland en een nawoord van Tina De Gendt.


ISBN 9789462674448 | Paperback | 160 pagina’s | Uitgeverij Mammoet | maart 2023

© Marjo, 12 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER