Non-fictie

Patrick Gray & Justin Skeesuck

I'll push you
Twee vrienden, een rolstoel, en hun weg naar Santiago de Compostella

Patrick Gray & Justin Skeesuck


De Amerikaanse Patrick Gray en Justin Skeesuck zijn vrienden zoals je maar zelden tegenkomt. Ze zijn in hetzelfde ziekenhuis geboren en verschillen maar twee dagen in leeftijd. Ze hebben samen een fantastische jeugd, zoeken elkaar altijd op, gaan samen op vakantie, kortom het zijn dikke maatjes. Niets is hun te gek, ze halen van alles uit. Ook als de vrienden verschillende studierichtingen kiezen en er verhuizingen plaatsvinden waardoor ze ver van elkaar komen te wonen, blijft de band hecht. Ze zijn elkaars getuigen op hun huwelijken en gelukkig kunnen hun vrouwen, Kirstin en Donna, het ook goed met elkaar vinden. Ze gaan dan ook vaak met zijn vieren op vakantie. Als er later bij beiden stellen kinderen komen, worden zij ook bij de vriendschapsband betrokken. De kinderen zijn een beetje 'eigendom' van beide stellen.


Hoe enorm de vriendschap is, blijkt al als Justin merkt dat hij langzaam de kracht in zijn benen verliest. Patrick gaat trouw met hem mee als er weer onderzoeken plaatsvinden in het ziekenhuis. Hij leeft enorm mee en baalt net zo hard als Justin, een verwoed tennisser, o.a. zijn sport op moet geven. Maar dan komt de dag dat Justin en zijn vrouw Kirstin, na jaren van onderzoeken, eindelijk te horen krijgen wat er aan de hand is, Justin lijdt aan een zeldzame spierziekte dat MAMA (mulitfocal acquired motor axonopathy)  genoemd wordt. Het zal uiteindelijk zoveel complicaties opleveren dat Justin het niet zal overleven. Hoeveel tijd hij nog heeft is onbekend.


Natuurlijk is de klap groot maar Justin heeft een onverwoestbaar optimisme. Hij heeft de keus gemaakt dat zijn ziekte zijn leven niet zal verpesten. Hij neemt alles zoals het komt, doet de dingen die hij nog wel kan en laat toe dat anderen hem helpen als hij in een rolstoel belandt en uiteindelijk ook de kracht in zijn armen verliest. Zijn optimisme is zelfs zo groot dat hij, nadat hij een documentaire over de pelgrimage naar Santiago de Compostella gezien heeft, aan zijn vriend vraagt of hij samen met hem die tocht wil maken, met rolstoel en al. Patrick hoeft geen seconde na te denken. 'I'll push you', is het enige wat hij zegt. En daarmee begint de bal te rollen die hen beiden uiteindelijk naar Europa zullen brengen om aan de tocht beginnen die niemand voor mogelijk houdt.


Het is niet alleen een enorme lichamelijke prestatie, maar ook een geestelijke. Met name Patrick krijgt het af en toe zwaar te verduren als hij zijn leven, Justin al voortrekkend of duwend, in ogenschouw neemt. Justin daarentegen geniet en laat alles gewoon gebeuren, hoe vermoeiend en riskant de route soms ook is.
Patrick verzorgt Justin, geeft hem te eten en drinken, doucht hem, kleed hem aan en brengt hem naar de wc enz. Maar dit alles is zo gewoon voor hem dat er verder geen aandacht aan besteed wordt.


De vrienden hebben bewust gekozen voor de échte route, dwars door de Pyreneeën, over steile hellingen, modderige paden en met rotsblokken geplaveide wegen van de Camino zoals de route ook genoemd wordt.  Er worden dus niet voor makkelijker alternatieve wegen gekozen. Nee, Justin wordt met rolstoel en al of met een draagdoek over de Camino getrokken, geduwd of gedragen. Dit is mogelijk omdat er altijd, bijzonder genoeg, mannen en vrouwen in de omgeving zijn die het stel helpen. Sommige van hen lopen daarna een tijd met de mannen mee, anderen vervolgen daarna gewoon hún pad.


Er vinden prachtige gesprekken plaats tussen de vrienden en/of de pelgrims over het geloof - het geloof speelt een belangrijke rol bij Justin en Patrick, hoewel Patrick er ook zijn vraagtekens bij heeft - hun verschillende levens, vriendschappen, negatieve- en positieve eigenschappen en ervaringen én vooral het loslaten van en vertrouwen hebben in alles. Vooral Justin heeft daar wijze dingen over te melden, hij móet immers wel vertrouwen hebben anders zat hij nu nog thuis op de veranda. Het is ook Justin die steeds bij iedereen de moed erin weet te houden waardoor er ook enorm veel gelachen wordt.


Het verhaal over deze bijzondere tocht wordt afwisselend door Patrick en Justin verteld waardoor het boeiend blijft. Ze zijn heel verschillend maar ook in vele opzichten gelijk. Het is voor hen beiden een nog grotere bevestiging van hun hechte band maar ook een enorm leerzame en geestelijk verhelderende ervaring. Met name voor Patrick is deze tocht zwaar maar ook louterend geweest. Het heeft hem inzichten opgeleverd die nodig waren en hij weet dat prachtig te verwoorden.
Kortom, het is niet alleen een mooi boek over een fysieke reis maar ook de mentale tocht die beiden ervaren, levert voor de lezer mooie inzichten op. Grote aanrader.

Zie ook het interview met Patrick en Justin en beelden van de tocht
Deel 1 (youtubue) 5.13 minuten
Deel 2 (youtube) 7.16 minuten

De mannen hebben ook een website over deze tocht https://www.illpushyou.com


Lees de eerste pagina's uit dit boek. Klik HIER


ISBN 9789033801501 | Hardcover met papieren boekomslag | 240 pagina's | Uitgeverij Ark Media | februari 2018
Vertaald door Jolinda van Leerzem

© Dettie, 14 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER