Non-fictie

Pieter Waterdrinker

Citroenkip op zondag
Pieter Waterdrinker


"Op een hete junidag dwaalde ik wat door de voormalige Franse boerenhoeve die nu al voor het tweede jaar ons huis is."


Dat dwalen leidde naar de vondst van een kookboek met Russische recepten van de grootmoeder van zijn vrouw Julia. Zij was met het schrijven van het boek vóór de Russisch-Oekraïense oorlog begonnen, getiteld Koken in de Tjaikovskistraat. Na de inval in Oekraïne was ze gestopt. "Wie wil er nu nog een boek met Russische recepten?" was haar gedachte.

Haar man Pieter Waterdrinker vindt dit jammer, hij kent immers de gerechten. Ze zijn verrukkelijk, vooral de Citroenkip die ze jarenlang elke zondag maakte. Het was een ritueel wara Waterdrinker naar uitkeek.
Maar Julia is onvermurwbaar, ze gaat er niet verder mee, ondanks aandringen, ondanks het bijna voor het blok zetten om er mee door te gaan, ondanks de vragen van bezoek naar haar geliefde en bekende Russische kookkunst.


Via het kiprecept belanden we in de jeugd van Pieter Waterdrinker die op een dag van zijn vader het verhaal over het Kippentrapje te horen kreeg, vanaf die tijd gruwelde hij bij de gedachte aan kip. Maar eenmaal student zorgde diezelfde kip dankzij een recept, Kipje Rozijn, van Gerard Reve  voor succes bij een meisje, het recept werkte als een afrodistacum zegt Waterdrinker fijntjes. Ook hoe hij tot het uiteindelijk eten van een kip kwam wordt ons in een humoristisch verhaal vertelt.


De kip zorgt voor meer verhalen uit Waterdrinkers jeugd, zoals het plotse verlangen naar een eigen kip waarop een prachtig verhaal over een vriendschap volgt tussen Waterdrinker en een jongen met een gefortuneerde vader. De hele verhoudingen tussen arm en rijk en de onderlinge kloof worden subtiel weergegeven.

Ondertussen blijft Julia weigeren om verder te werken aan het kookboek...

Dit was tot mijn schande mijn eerste kennismaking met de schrijver Pieter Waterdrinker, maar ik weet nu al dat ik veel meer van hem ga lezen. Hij heeft een heel prettige, heldere schrijfstijl en kan op heel natuurlijke manier van de ene situatie in de andere overstappen.
Achterin het boek staan... Russische recepten, natuurlijk ook die van de citroenkip!


ISBN 9789038814575 | Hardcover | 112 pagina's| Nijgh & Van Ditmar | 2 november 2023

© Dettie, 10 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER